Deficit proračuna ove godine 5% BDP-a

Bez autora
May 13 2010

Slovenska vlada odlučila je u četvrtak da ove godine neće poduzeti drastičnije rezove javnih troškova, pa računa da će proračunski deficit iznositi nešto manje od pet posto bruto domaćeg proizvoda. Smanjiti proračunski deficit u ovoj godini za 0,5 postotnih bodova, kako je vlada obećala Europskoj komisiji u planu konsolidacije javnih izdataka, u sadašnjem bi trenutku bilo previše drastično. Neće se popuštati u provedbi strukturnih reformi i planu smanjivanja javnih troškova, te će se to odraziti u proračunu za iduće dvije godine, kada će proračunski deficit biti postupno smanjivan. Prihodi državnog proračuna i dalje se smanjuju zbog posljedica gospodarske krize iz prošle godine. Parlamentu će se uskoro predložiti novi rebalans državnog proračuna, među ostalom i zbog obećane kreditne pomoći Grčkoj, ali u manjem opsegu. Rebalans će uključiti i potrebe racionalnog ponašanja u troškovima, ali neće doći do znatnijeg smanjivanja plaća u javnoj upravi čiji sindikati su zaprijetili štrajkom.

Deficit proračuna ove godine 5% BDP-aSlovenska vlada odlučila je u četvrtak da ove godine neće poduzeti drastičnije rezove javnih troškova, pa računa da će proračunski deficit iznositi nešto manje od pet posto bruto domaćeg proizvoda, izjavio je nakon redovne sjednice vlade premijer Borut Pahor.

- Smanjiti proračunski deficit u ovoj godini za 0,5 postotnih bodova, kako je vlada obećala Europskoj komisiji u planu konsolidacije javnih izdataka, u sadašnjem bi trenutku bilo previše drastično, rekao je Pahor na konferenciji za novinare.

Pahor je, međutim, naglasio da neće popuštati u provedbi strukturnih reformi i planu smanjivanja javnih troškova, te da će se to odraziti u proračunu za iduće dvije godine, kada će proračunski deficit biti postupno smanjivan.

Istaknuvši da se prihodi državnog proračuna i dalje smanjuju zbog posljedica gospodarske krize iz prošle godine, Pahor je najavio da će parlamentu uskoro predložiti novi rebalans državnog proračuna, među ostalom i zbog obećane kreditne pomoći Grčkoj, ali u manjem opsegu, ne navodeći iznose koji će biti poznati idućih dana.

Pahor je rekao da će rebalans uključiti i potrebe racionalnog ponašanja u troškovima, ali da neće doći do znatnijeg smanjivanja plaća u javnoj upravi čiji sindikati su zaprijetili štrajkom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik