Do avgusta promet 786,1 milion eura

Bez autora
Oct 20 2014

Od januara do avgusta 2014. godine u sektoru trgovine ostvaren je promet u iznosu od 786,1 milion eura, što je za tri odsto više u odnosu na isti period 2013. Prosječna neto zarada iznosila je 335 eura, što predstavlja rast od 2,4 odsto, saopšteno je na sjednici Odbora udruženja trgovine Privredne komore (PKCG). Iz PKCG je saopšteno da je u tom sektoru zabilježen i najveći broj zaposlenih u poređenju sa ostalim sektorima privredne djelatnosti. U prosjeku je bilo 35.945 zaposlenih, što je za pet odsto manje u odnosu na period januar – avgust 2013, kada je zapošljavao 37.847 radnika.

Do avgusta promet 786,1 milion euraOd januara do avgusta 2014. godine u sektoru trgovine ostvaren je promet u iznosu od 786,1 milion eura, što je za tri odsto više u odnosu na isti period 2013. Prosječna neto zarada iznosila je 335 eura, što predstavlja rast od 2,4 odsto - saopšteno je na sjednici Odbora udruženja trgovine Privredne komore (PKCG).

Iz PKCG je saopšteno da je u tom sektoru zabilježen i najveći broj zaposlenih u poređenju sa ostalim sektorima privredne djelatnosti. U prosjeku je bilo 35.945 zaposlenih, što je za pet odsto manje u odnosu na period januar – avgust 2013, kada je zapošljavao 37.847 radnika.

Zakoni

Govoreći o zakonodavnom okviru za poslovanje u oblasti trgovine, sekretarka Odbora Nina Drakić kazala je da je u aprilu usvojen Zakon o nadzoru proizvoda na tržištu, dok je predlog zakona o opštoj bezbjednosti proizvoda u skupštinskoj proceduri. Novi zakon o zaštiti potrošača počeo je da se primjenjuje 22. jula 2014. godine i njime je propisana obaveza označavanja proizvoda za slabovide osobe.

- Imajući u vidu nemogućnost primjene ove odredbe zakona pristupilo se izradi Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača, čija procedura izmjene je u toku. U cilju otklanjanja barijera i unapređenja uslova za poslovanje, Komora je inicirala izmjene Zakona o državnim praznicima, Zakona o izvršenju i obezbjeđenju, Zakona o javnim nabavkama, donošenje zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza i brojne druge – rekla je Drakić.

Porez

- Jelena Jovetić iz Ministarstva finansija i Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta, strukturnu i regulatornu reformu je, govoreći o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, saopštila da je Vlada usvojila predlog da se od 2016. ukine ova naknada, čime će se značajno rasteretiti privreda i pokrenuti investicije koje donose benefite kako cijeloj ekonomiji, tako i lokalnim samoupravama – navodi se u saopštenju.

Ona je istakla i da je porez na nepokretnosti nedovoljno iskorišćen potencijal za prihode lokalnih samouprava – stopa po kojoj se obračunava je relativno niska, a brine, smatra ona, i mali procenat njegove naplate. Jovetić je informisala članove Odbora da su u toku izmjene i drugih propisa koji će doprinijeti unapređenju poslovnog ambijenta.

Potpredsjednica PKCG Ljiljana Filipović pozvala je privrednike da saopšte konkretne primjere kako lokalne takse utiču na njihovo poslovanje i na taj način doprinesu izradi godišnje analize poslovanja, te daju predloge mjera, odnosno rješenja nadležnim organima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik