Dogovoren novi aranžman s MMF-om

Bez autora
Aug 30 2011

Dogovorom da se sklopi novi aranžman iz predostrožnosti na godinu i po dana, kojim bi Srbiji bilo stavljeno na raspolaganje milijardu evra, završeni su pregovori Vlade Srbije i predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda. MMF i Vlada nisu uspeli da smisle kako da manjak u državnoj kasi zadrže na planiranih 4,1 odsto bruto domaćeg proizvoda.Srpski ministri i stručnjaci Fonda dogovorili su se da rebalansom budžeta deficit bude povećan na četiri i po procenta. To znači da će manjak na nivou cele države, takozvani konsolidovani deficit, biti 153 milijarde dinara, umesto ranije planiranih 140.

Dogovoren novi aranžman s MMF-omRazgovori delegacije MMF-a i srpskih vlasti, o novom arnažmanu iz predostrožnosti, završeni. Detalji će biti saopšteni sutra. Srbiji bi trbalo da bude omogućen pristup novom kreditu za jačanje deviznih rezervi, od oko milijardu evra.

Dogovorom da se sklopi novi aranžman iz predostrožnosti na godinu i po dana, kojim bi Srbiji bilo stavljeno na raspolaganje milijardu evra, završeni su pregovori Vlade Srbije i predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić, šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju Albert Jeger i državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić održaće sutra konferenciju za novinare u Vladi Srbije povodom završetka pregovora o aranžmanu sa MMF-om, na kojoj će biti saopšteni datalji postignutog dogovora.

MMF i Vlada nisu uspeli da smisle kako da manjak u državnoj kasi zadrže na planiranih 4,1 odsto bruto domaćeg proizvoda. Kako saznaje RTS, srpski ministri i stručnjaci Fonda dogovorili su se da rebalansom budžeta deficit bude povećan na četiri i po procenta.

To znači da će manjak na nivou cele države, takozvani konsolidovani deficit, biti 153 milijarde dinara, umesto ranije planiranih 140. Od toga 132 milijarde je manjak u republičkom budžetu.

Potrošnja u javnom sektoru moraće da bude smanjena kako bi se uštedelo još 15 do 20 milijardi dinara, kojima će se pokriti, između ostalog, i troškovi primene Zakona o finansiranju lokalne samuprave.

Suština problema je u tome što u budžet stiže manje novca od poreza, pošto proizvodnja ne raste kako se očekivalo. Zato je MMF procenu očekivanog rasta srpske privrede smanjio sa tri na dva procenta.

Uz novi aranžman, koji podrazumeva i milijardu evra za podršku deviznim rezervama, u slučaju nužde, Vlada je izgleda pristala da u narednoj, iako izbornoj godini, krene sa dugo odlaganim reformama javnog sektora.

Važan momenat za novi aranžman

Novi aranžman sa MMF-om iz predostrožnosti za Srbiju u ovom momentu posebno je važan, zbog realne pretnje da bi novi talas svetske ekonomske krize mogao da se prelije na našu zemlju, jer bi bio pozitivan signal za strane poverioce i investitore.

Uoči završnih pregovora o novom aranžmanu guverner Dejan Šoškić je izajvio da ukoliko bude obezbeđena realizaciju novog aranžmana sa MMF-om, negativni efekti novog talasa svetske krize na našu zemlju biće manji.

Ekonomski savetnik premijera Cvetkovića Jurij Bajec rekao je ranije da su u Zakonu o budžetskom sistemu postavljeni okviri javnih rashoda i prihoda, tako da bi deficit državne kase u 2012. godini trebalo da bude niži od ovogodišnjih 4,2 odsto BDP-a.

Tokom boravka Misije MMF-a u Beogradu bilo je reči i o merama ekonomske politike radi prevazilaženja spoljnih rizika i ublažavanja eventualnih posledica krize, a u okviru strukturnih reformi.

Razgovaralo se o javnim preduzećima i reformama u zdravstvu, prosveti i penzionom sistemu, kao i o unapređenju investicione klime, kao i rebalansu budžeta za ovu godinu i okvirima budžeta u 2012. godini.

Misija MMF-a, koju predvodi Albert Jeger, boravi u Srbiji od 18. avgusta, a aranžman iz predostrožnosti sa Fondom podrazumeva mogućnost korišćenja sredstava u slučaju potreba zemlje a, kako je najavljeno, novi aranžman trajao bi 18 meseci uz pristup sredstvima u iznosu od 200 odsto kvote Srbije u MMF-u, odnosno oko milijardu evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik