Dopis Svetskoj banci zbog propusta

Bez autora
Oct 25 2011

U toku ove sedmice Ministarstvo za životnu srednu, rudarstvo i prostorno planiranje uputiće dopis Svetskoj banci "zbog propusta u njenom najnovijem Izveštaju o poslovanju za 2012. godinu, u kojem se Srbija po izdavanju građevinskih dozvola nalazi na 175. mestu, od 183 zemlje".Tražiće razjašnjenje kako je moguće da je četiri godine unazad broj dana potrebnih za sve procedure uvek isti i iznosi 279 dana. U najnovijem izveštaju Svetske banke još uvek se spominju procedure na osnovu starog Zakona o planiranju i izgradnji, koji je bio na snazi od 2003. do 2009. godine.

Dopis Svetskoj banci zbog propustaMinistarstvo za životnu srednu, rudarstvo i prostorno planiranje uputiće dopis Svetskoj banci zbog propusta u najnovijem Izveštaju o poslovanju, u kojem je Srbija po izdavanju građevinskih dozvola nalazi na 175. mestu, od 183 zemlje.

U toku ove sedmice Ministarstvo za životnu srednu, rudarstvo i prostorno planiranje uputiće dopis Svetskoj banci "zbog propusta u njenom najnovijem Izveštaju o poslovanju za 2012. godinu, u kojem se Srbija po izdavanju građevinskih dozvola nalazi na 175. mestu, od 183 zemlje".

"Tražićemo razjašnjenje kako je moguće da je četiri godine unazad broj dana potrebnih za sve procedure uvek isti i iznosi 279 dana", izjavio je Tanjugu pomoćnik ministra Nebojša Janjić.

Prema Janjićevim rečima, u najnovijem izveštaju Svetske banke još uvek se spominju procedure na osnovu starog Zakona o planiranju i izgradnji, koji je bio na snazi od 2003. do 2009. godine.

Janjić je naglasio da u izveštaju nije navedeno da je u međuvremenu donet novi zakon 2009. godine i da su ove godine usvojene izmene tog zakona.

Objasnio je da metodologija Svetske banke uzima u obzir tri stvari - broj procedura i dana potrebnih za dobijanje građevinske dozvole, kao i troškove pribavljanja svih dozvola.

"U slučaju Srbije uvek se gleda Beograd odnosno broj procedura, vreme trajanja tih procedura i troškovi za izgradnju magacinske hale na periferiji Beograda", rekao je Janjić.

Takođe, naknada za uređivanje građevinskog zemljišta, prema njegovim rečima, u svim dosadašnjim izveštajima Svetske banke se smatrala troškom pribavljanja građevinske dozvola, a ne naknadom za infrastrukturu.

"Ukoliko se to i dalje bude posmatralo, s obzirom na visinu naknade za uređenje građevinskog zemljišta u Beogradu, Srbija će uvek biti relativno nisko rangirana u odnosu na druge zemlje", ukazao je Janjić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik