Država će spasti "Resavicu" od stečaja

Bez autora
Feb 18 2016

Stav Vlade Srbije je da JP "Resavica" nastavi normalno da radi i nakon 31. maja, kada ističe rok do kada će država štititi ovaj rudnik. Ovo je epilog današnjeg sastanka između rukovodstva "Resavice", sindikata i ministarstava energetike i privrede. To znači da, ukoliko se do kraja maja ne pronađe kupac za rudnik, država će nastaviti da subvencioniše ovo preduzeće Na sastanku je dogovoreno i da će već danas biti potpisan ugovor sa EPS o isporukama uglja iz "Resavice" u termoelektrane po Srbiji. Sastanku su prisustvovali i ministri energetike i privrede i predstavnici Ministarstva za rad i socijalna pitanja, ali i privatizacioni savetnici. Delimično smo zadovoljni ishodom dogovora - kaže predsednik sindikata "Resavice". Dobili smo i napismeno da nas država neće pustiti u stečaj nakon što istekne rok za privatizaciju preduzeća, što verovatno znači da ćemo nastaviti da dobijamo subvencije ukoliko se ne nađe partner.

Država će spasti "Resavicu" od stečajaStav Vlade Srbije je da JP "Resavica" nastavi normalno da radi i nakon 31. maja, kada ističe rok do kada će država štititi ovaj rudnik.

Ovo je epilog današnjeg sastanka između rukovodstva "Resavice", sindikata i ministarstava energetike i privrede. To znači da, ukoliko se do kraja maja ne pronađe kupac za rudnik, država će nastaviti da subvencioniše ovo preduzeće

Na sastanku je dogovoreno i da će već danas biti potpisan ugovor sa EPS o isporukama uglja iz "Resavice" u termoelektrane po Srbiji. Sastanku su prisustvovali i ministri energetike i privrede, Aleksandar Antić i Željko Sertić, predstavnici Ministarstva za rad i socijalna pitanja, ali i privatizacioni savetnici.

- Delimično smo zadovoljni ishodom dogovora - kaže predsednik sindikata "Resavice" Nebojša Milenković.

- Dobili smo i napismeno da nas država neće pustiti u stečaj nakon što istekne rok za privatizaciju preduzeća, što verovatno znači da ćemo nastaviti da dobijamo subvencije ukoliko se ne nađe partner. Garantovali su nam i početak isporuke uglja, koji će odmah posle potpisivanja sporazuma sa "Elektroprivredom Srbije" početi da se primenjuje. Na taj način ćemo konačno moći da prodajemo energent koji pravimo, a zbog čega smo imali višemesečni zastoj.

U dokumentu, koji su potpisali radnici i ministri, stoji da će se odmah formirati radna grupa koja će rešavati status preduzeća nakon 31. maja. Isti ljudi treba do 15. marta da odluče kako će se rešiti problem nepovezanog staža. Naime, država prihvata da se staž radnicima poveže na isti način kao što je to urađeno u drugim preduzećima, ali sindikat odbija da to bude na iznos minimalne zarade.

Još jedna radna grupa treba da se bavi problemom isplate naknada za smenski rad, a rok za ovo rešenje je takođe sredina marta. Država bi trebalo da isplati rudarima 1,2 milijarde dinara jer im godinama nije plaćala naknadu za rad po smenama, na koju zaposleni po zakonu imaju pravo. Vlada Srbije pristala je da obezbedi novac za to, ali, kako su naveli, "uz razuman dogovor koji bi definisao iznos i dinamiku".

Milijarde iz budžeta

Budžetom je za ovu godinu predviđen isti iznos subvencija za "Resavicu" kao lane. Ovo preduzeće je prošle godine dobilo 4,4 milijarde dinara, što pokriva plate zaposlenih, ali i kompletne remonte i investicije. Deo koji subvencije ipak ne pokrivaju jeste nadoknada za smenski rad. Država je krajem prošle godine dala garanciju i za "češki kredit".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik