Državna komisija poništila tendere vrijedne 4,2 miliona

Bez autora
Jan 17 2019

Komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki na prvoj sjednici u ovoj godini otkrila je pet nezakonitih tendera ukupne vrijednosti 4.241.300 eura.


Najvredniji tender koji je poništen u cjelosti je Direkcije za saobraćaj pri Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, a u pitanju je posao kojim se tražio najpovoljniji ponuđač za rekonstrukciju puta Rogami-Spuž, dužine pet kilometara i procijenjena vrijednost radova je bila 3,5 miliona eura.

Taj posao Direkcija je odlučila da povjeri firmi "Bemaks" koja je za taj posao na tenderu dala najpovoljniju ponudu od 2.986.814 eura. Ponude ostalih ponuđača su bile skuplje za oko 200.000 eura.

"Državna komisija je postupajući u skladu sa članom 135 Zakona o javnim nabavkama po službenoj dužnosti utvrdila da je u predmetnom postupku javne nabavke naručilac (Direkcija za saobraćaj) učinio bitnu povredu zakona kojim je propisano da je 'bitna povreda zakona u postupku javne nabavke neusaglašenost tenderske dokumentacije sa zakonom, koja je mogla da dovede do diskriminacije zainteresovanih lica ili do ograničenja tržišne konkurencije ili je dovela do diskriminacije ili ograničenja tržišne konkurencije", navodi se u rješenju Komisije.

Takođe su istakli da zakon propisuje da se ne smije ograničiti ili spriječiti konkurencija među ponuđačima, a posebno se ne može omogućiti bilo kojem da učestvuje u postupku javne nabavke neopravdanom primjenom pregovaračkog postupka ili korišćenjem diskriminatornih kriterijuma ili mjera koje nekog favorizuju.

U cjelosti je poništen i tender Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost za nabavku usluga unapređenja georeferencirane baze podataka elektronske komunikacione infrastrukture, procijenjene vrijednosti 320.000 eura.

Kontrolori su utvrdili da je taj tender takođe bio diskriminatoran, te samim tim nezakonit.

Diskriminacija je otkrivena i u tenderu koji je sprovodila Direkcija javnih radova pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma, vrijednom 260.000 eura. Taj tender je poništen u cjelosti, a predmet javne nabavke bila je izgradnja fekalne kanalizacije J1SJ1 "Kovačka dolina I" u opštini Žabljak.

Nezakonit je i tender Kliničkog centra kojim su pokušali da kupe potrošni materijal. Vrijednost tog tendera je bila 16.300 eura. M.S.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik