Dvostruko veći broj izdatih građevinskih dozvola

Bez autora
Feb 24 2016

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izjavila je da je u Srbiji u decembru 2015. godine izdata 1.051 građevinska dozvola, što je za 56,4 odsto više u odnosu na isti mesec 2014. godine.Ona je stakla da je u četvrtom kvartalu prošle godine broj izdatih građevinskih dozvola najviši u prethodnih šest godina. Ona je objasnila da je to rezultat objedinjene procedure izdavanja građevinskih dozvola koja funkcioniše od 1. marta 2015. godine, i podsetila na to da je od 1. januara ove godine počelo elektronsko izdavanje ovog dokumenta.

Višestruko povećan broj izdatih građevinskih dozvolaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je u Srbiji u decembru 2015. godine izdata 1.051 građevinska dozvola, što je za 56,4 odsto više u odnosu na isti mesec 2014. godine.

Mihajlović je, tokom sastanka sa delegacijom Svetske banke, koju je predvodio šef kancelarije u Srbiji Toni Verheijen, istakla da je u četvrtom kvartalu prošle godine broj izdatih građevinskih dozvola najviši u prethodnih šest godina.

Ona je objasnila da je to rezultat objedinjene procedure izdavanja građevinskih dozvola koja funkcioniše od 1. marta 2015. godine, i podsetila na to da je od 1. januara ove godine počelo elektronsko izdavanje ovog dokumenta.

Sistem za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola u potpunosti je profunkcionisao i zadovoljni smo prvim rezultatima, naglasila je Mihajlović.

Ona je istovremeno delegaciju Svetske banke informisala o planovima u vezi sa tim da Republički geodetski zavod profunkcioniše u punom kapacitetu.

Prema njenim rečima, reforma institucije koja će na javnom konkursu dobiti novi menadžment nužna je imajući u vidu da je ona ključna za sprovođenje Zakona o ozakonjenju i Zakona o planiranju i izgradnji.

Iz kredita Svetske banke, kako je predočila, finansiraće se nabavka satelitskog snimka visoke rezolucije, koji je neophodan za procenu vrednosti i oporezivanje nepokretnosti, za proces ozakonjenja nelegalnih objekata i dalji razvoj softvera za elektronske građevinske dozvole, kao i za nastavak obuke za one koji primenjuju zakone, ali ih i koriste.

Verheijen je u razgovoru čestitao Mihajlović na rezultatima koje je do sada ostvarilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik