DZS: pad BDP-a u prvom tromjesečju 2,5 posto

Bez autora
Jun 30 2010

Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom je ovogodišnjem tromjesečju bio realno manji za 2,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Time je nastavljen, peti kvartal zaredom, pad tromjesečnog BDP-a, ali uz daljnje usporavanje pada s obzirom da je to najniža stopa pada od početka prošle godine kada je hrvatsko gospodarstvo počelo bilježiti negativne stope. Tako je BDP u prvom kvartalu 2009. na godišnjoj razini realno pao za 6,7 posto, u drugom za 6,3 posto, pad je u trećem tromjesečju usporen na 5,7 posto, u četvrtom tromjesečju prošle godine na 4,5 posto. Hrvatski je BDP u prošloj godini u odnosu na 2008. realno pao za 5,8 posto na što je najviše utjecao pad osobne potrošnje te pad bruto investicija u fiksni kapital. Te su kategorije najviše utjecale i na pad BDP-a u prvom ovogodišnjem kvartalu. Pritom su izdaci za potrošnju kućanstava, najveća kategorija u BDP-u, pali za 4,1 posto u odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje. To je usporavanje pada osobne potrošnje u odnosu na zadnje tromjesečje prošle godine kada je pad iznosio 7,5 posto, dok je u prvom kvartalu 2009. osobna potrošnja smanjena na godišnjoj razini za 9,9 posto.

DZS: pad BDP-a u prvom tromjesečju 2,5 postoHrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom je ovogodišnjem tromjesečju bio realno manji za 2,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, objavio je danas Državni zavod za statistiku potvrđujući tako svoju već ranije objavljenu prvu procjenu.

Time je nastavljen, peti kvartal zaredom, pad tromjesečnog BDP-a, ali uz daljnje usporavanje pada s obzirom da je to najniža stopa pada od početka prošle godine kada je hrvatsko gospodarstvo počelo bilježiti negativne stope.

Tako je BDP u prvom kvartalu 2009. na godišnjoj razini realno pao za 6,7 posto, u drugom za 6,3 posto, pad je u trećem tromjesečju usporen na 5,7 posto, u četvrtom tromjesečju prošle godine na 4,5 posto.

Hrvatski je BDP u prošloj godini u odnosu na 2008. realno pao za 5,8 posto na što je najviše utjecao pad osobne potrošnje te pad bruto investicija u fiksni kapital.

Te su kategorije najviše utjecale i na pad BDP-a u prvom ovogodišnjem kvartalu.

Pritom su izdaci za potrošnju kućanstava, najveća kategorija u BDP-u, pali za 4,1 posto u odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje. To je usporavanje pada osobne potrošnje u odnosu na zadnje tromjesečje prošle godine kada je pad iznosio 7,5 posto, dok je u prvom kvartalu 2009. osobna potrošnja smanjena na godišnjoj razini za 9,9 posto.

Pad bruto investicija u fiksni kapital u prvom tromjesečju ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine iznosio je 13,9 posto, što je pak veći pad nego u zadnjem prošlogodišnjem kvartalu od 11,3 posto, odnosno prvom tromjesečju prošle godine kada je pad na godišnjoj razini iznosio 12,4 posto.

Izdaci za potrošnju države u prvom tromjesečju 2010. u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje pali su za 1,1 posto. To je usporavanje pada u odnosu na zadnje tromjesečje lani kada je pad iznosio 3,3 posto, dok je u prvom prošlogodišnjem tromjesečju potrošnja države bilježila rast za 3,9 posto na godišnjoj razini.

Izvoz roba i usluga pak u prvom kvartalu ove u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje porastao je za 3,6 posto, dok je uvoz roba i usluga smanjen za 4,8 posto. Tako je izvoz roba i usluga nakon pet uzastopnih tromjesečja pada u prvom ovogodišnjem kvartalu zabilježio rast, dok uvoz i šesto tromjesečje zaredom bilježi pad, no te se stope usporavaju.

Statističari navode da je bruto dodana vrijednost (BDV) u prvom tromjesečju 2010. u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine realno manja za 2,8 posto.

Na realni pad BDV-a utjecao je pad bruto dodane vrijednosti zabilježen u djelatnostima rudarstvo i vađenje, prerađivačka industrija, opskrba električnom energijom, plinom i vodom za 0,4 posto, građevinarstvu za čak 18,7 posto, trgovini 4,9 posto, hotelima i restoranima za 5,5 posto, a uslugama prijevoza za 5,4 posto.

U financijskom posredovanju, poslovanju nekretninama i poslovnim uslugama bilježi se smanjenje bruto dodane vrijednosti za 0,1 posto te u javnoj upravi i obrani, socijalnom osiguranju, osobnim uslugama i djelatnosti kućanstava za 0,2 posto.

Istodobno realni rast bruto dodane vrijednosti ostvaren je u djelatnosti poljoprivreda, za 0,8 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik