DZS: u kolovozu inflacija na godišnjoj razini 0,9 posto

Bez autora
Sep 15 2010

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u kolovozu su u odnosu na srpanj bile u prosjeku niže za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na kolovoz prošle godine, više za 0,9 posto. Na godišnjoj razini stopa inflacije je 0,1 postotni bod niža nego u srpnju kada je iznosila 1,0 posto. U godišnjem prosjeku stopa inflacije je i u kolovozu ostala na 1,1 posto koliko je iznosila i u lipnju i u srpnju. Na pad potrošačkih cijena u kolovozu u odnosu na srpanj najviše su utjecale cijene odjeće i obuće koje su na mjesečnoj razini, zbog sezonskih sniženja, bile niže za 2,5 posto, te cijene prometa koje su niže za 0,5 posto (niže cijene benzina i autoplina). Na pad potrošačkih cijena na mjesečnoj razini utjecale su i cijene alkoholnih pića i duhana koje su bile niže 0,2 posto, te cijene zdravstva koje su u prosjeku niže za 0,1 posto.

DZS: u kolovozu inflacija na godišnjoj razini 0,9 postoCijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u kolovozu su u odnosu na srpanj bile u prosjeku niže za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na kolovoz prošle godine, više za 0,9 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Na godišnjoj razini stopa inflacije je 0,1 postotni bod niža nego u srpnju kada je iznosila 1,0 posto.

U godišnjem prosjeku stopa inflacije je i u kolovozu ostala na 1,1 posto koliko je iznosila i u lipnju i u srpnju.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, na pad potrošačkih cijena u kolovozu u odnosu na srpanj najviše su utjecale cijene odjeće i obuće koje su na mjesečnoj razini, zbog sezonskih sniženja, bile niže za 2,5 posto, te cijene prometa koje su niže za 0,5 posto (niže cijene benzina i autoplina).

Na pad potrošačkih cijena na mjesečnoj razini utjecale su i cijene alkoholnih pića i duhana koje su bile niže 0,2 posto, te cijene zdravstva koje su u prosjeku niže za 0,1 posto.

U kolovozu u odnosu na srpanj porasle su pak cijene rekreacije i kulture, u prosjeku za 0,3 posto, a posljedica je to ponajprije rasta cijena paket-aranžmana, dok je rast cijena usluga smještaja utjecao na rast ugostiteljskih usluga za 0,2 posto.

Cijene ostalih dobara i usluga na mjesečnoj su razini porasle u prosjeku za 0,2 posto, a cijene prehrane i bezalkoholnih pića bile su više za 0,1 posto.

Cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, potom pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja, kao i cijene komunikacija i obrazovanja u kolovozu su u prosjeku ostale na razini cijena iz srpnja.

No, na godišnjoj razini cijene stanovanja, vode, energije, plina i goriva bilježe najveći rast, za 6,7 posto, pri čemu su najviše porasle cijene plina, za 16,4 posto, te cijene zagrijavanja stana koje su u kolovozu ove u odnosu na kolovoz prošle godine više za 84 posto.

Na godišnjoj su razini porasle i cijene ugostiteljskih usluga (2,2 posto), zdravstva (1,8 posto), ostalih dobara i usluga (1,3 posto), prometa (1,2 posto) te cijene obrazovanja (1,1 posto).

Istodobno su pak cijene prehrane i bezalkoholnih pića, koje u strukturi indeksa potrošačkih cijena imaju najveći udio od 31,25 posto, u prosjeku smanjene za 0,7 posto.

Pad cijena u kolovozu ove u odnosu na kolovoz prošle godine statistika bilježi i kod cijena alkoholnih pića i duhana, pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje (u svakoj skupini pad za 0,6 posto), a najviše su, za 4,8 posto, pale cijene odjeće i obuće.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik