EBRD: Hrvatska jedina uz Ukrajinu ostaje u recesiji

Bez autora
May 14 2014

U regiji tranzicijskih gospodarstava Hrvatska jedina, uz krizom pogođenu Ukrajinu, ove godine ostaje u recesiji, i to zbog slabog rasta kredita i investicija, stoji u danas objavljenim procjenama Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). EBRD je snizio svoje gospodarske procjene za Hrvatsku, te sada očekuje da će hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine pasti 0,5 posto. Još u siječnju EBRD je očekivao gospodarski rast u Hrvatskoj od 1 posto. Iduće godine i Hrvatska će ostvariti rast BDP-a, i to od 0,5 posto, stoji u Regionalnim ekonomskim procjenama EBRD-a, objavljenima na godišnjoj skupštini dioničara, koja se danas i sutra održava u Varšavi. Hrvatsko gospodarstvo nastavlja se suočavati s dugotrajnim problemima konkurentnosti, velikim javnim sektorom i teškoćama u poslovnom okružju, kaže se u najnovijim bančinim procjenama.

EBRD: Hrvatska jedina uz Ukrajinu ostaje u recesijiU regiji tranzicijskih gospodarstava Hrvatska jedina, uz krizom pogođenu Ukrajinu, ove godine ostaje u recesiji, i to zbog slabog rasta kredita i investicija, stoji u danas objavljenim procjenama Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

EBRD je snizio svoje gospodarske procjene za Hrvatsku, te sada očekuje da će hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine pasti 0,5 posto.

Skromni porast industrijske proizvodnje

Još u siječnju EBRD je očekivao gospodarski rast u Hrvatskoj od 1 posto. Iduće godine i Hrvatska će ostvariti rast BDP-a, i to od 0,5 posto, stoji u Regionalnim ekonomskim procjenama EBRD-a, objavljenima na godišnjoj skupštini dioničara, koja se danas i sutra održava u Varšavi.

Hrvatsko gospodarstvo nastavlja se suočavati s dugotrajnim problemima konkurentnosti, velikim javnim sektorom i teškoćama u poslovnom okružju, kaže se u najnovijim bančinim procjenama.

Rast kredita je minimalan, a razina nenaplativih zajmova premašila je 15 posto ukupno izdanih zajmova, navode u EBRD-u.

Napominju i da je u siječnju Hrvatska ušla u proceduru prekomjernog deficita, zbog dugotrajnog proračunskog deficita iznad 3 posto BDP-a i rastućeg javnog duga, koji je sada blizu 60 posto BDP-a.

U nedostatku drugih poticaja rastu, hrvatski BDP bi mogao još jednu godinu pasti, i to za otprilike 0,5 posto, no očekuje se njegov oporavak u 2015. temeljem poboljšanog vanjskog okružja i apsorpcije nekih strukturalnih i kohezijskih fondova EU-a, stoji u regionalnim ekonomskim procjenama EBRD-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik