EBRD i Hrvatska: Poduzetništvo, energetska učinkovitost, ceste, turizam i banke

Bez autora
May 11 2010

Upravni odbor Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) usvojio je novu strategiju za Hrvatsku čiji je cilj da sudjelovanjem u ispunjenju ključnih potreba hrvatskog gospodarstva pruži podršku njezinom daljnjem razvoju te očekivanom ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Hrvatska ostvaruje kontinuirani napredak u provedbi strukturnih i institucionalnih reformi ključnih u ovoj odlučujućoj fazi pregovora o pristupanju EU-u, ocjenjuje EBRD u svojoj strategiji. No, strategija nadalje navodi preostale institucionalne i gospodarske izazove s kojima se Hrvatska još mora suočiti prije pristupanja Uniji, među kojima su daljnji razvoj poslovnog okruženja, privatizacija kompanija u državnom vlasništvu, komercijalizacija infrastrukture, te podizanje razine stručnosti i fleksibilnosti radne snage...

EBRD i Hrvatska: Poduzetništvo, energetska učinkovitost, ceste, turizam i bankeUpravni odbor Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) usvojio je novu strategiju za Hrvatsku čiji je cilj da sudjelovanjem u ispunjenju ključnih potreba hrvatskog gospodarstva pruži podršku njezinom daljnjem razvoju te očekivanom ulasku Hrvatske u Europsku uniju, priopćeno je u utorak iz EBRD-a.

Hrvatska ostvaruje kontinuirani napredak u provedbi strukturnih i institucionalnih reformi ključnih u ovoj odlučujućoj fazi pregovora o pristupanju EU-u, ocjenjuje EBRD u svojoj strategiji. No, strategija nadalje navodi preostale institucionalne i gospodarske izazove s kojima se Hrvatska još mora suočiti prije pristupanja Uniji, među kojima su daljnji razvoj poslovnog okruženja, privatizacija kompanija u državnom vlasništvu, komercijalizacija infrastrukture, te podizanje razine stručnosti i fleksibilnosti radne snage.

EBRD ističe da će u idućem trogodišnjem razdoblju obuhvaćenom novom strategijom kroz svoje aktivnosti u zemlji podupirati hrvatske napore usmjerene na priključenje EU-u, te sudjelovati u suočavanju s preostalim izazovima i poticanju bržeg gospodarskog rasta.

Također će nastaviti promicati razvoj poduzetničkog sektora financiranjem ulaganja usmjerenih na unaprjeđenje konkurentnosti, te će podupirati regionalnu ekspanziju hrvatskih kompanija pomoću različitih instrumenata financiranja, uključujući zajmove, kreditne linije za financiranje trgovine, te ulaganja u dionički kapital.

Nadalje, EBRD će podupirati gospodarske projekte energetske učinkovitosti uz poseban naglasak na korporativni sektor. Pomagat će kompanijama da podignu svoje ekološke standarde i poticati izravna inozemna ulaganja preko instrumenata podjele rizika. Pritom će poseban naglasak staviti na ulaganja u turizam i razvoj kompanija uključenih u proizvodnju hrane.

U sektoru infrastrukture, EBRD će surađivati s drugim financijskim institucijama u financiranju modernizacije ključnih prometnih pravaca te raditi s lokalnim i regionalnim vlastima u Hrvatskoj na pripremi projekata u sektoru otpadnih voda i krutog otpada, koji će se sufinancirati iz EU sredstava.

Banci su prioritet ulaganja usmjerena na diversifikaciju opskrbe energentima i unaprjeđenje sigurnosti opskrbe u Hrvatskoj i regiji, te promicanje ulaganja u obnovljivu energiju i energetsku učinkovitost, stoji nadalje u njezinom priopćenju.

EBRD će nastaviti podupirati napore usmjerene na jačanje financijskog sektora u Hrvatskoj poticanjem financijskog posredovanja u bankarskom segmentu, te nastaviti pružati izvore financiranja kako bi se omogućio slobodan protok kredita do realnog gospodarstva.

EBRD je jedan od najvećih ulagača u Hrvatsku. Banka je do danas uložila 2,2 milijarde eura u razne sektore hrvatskog gospodarstva, te mobilizirala dodatna 3,4 milijarde eura vrijedna ulaganja.

Ove se godine godišnji sastanak EBRD-a održava 14. i 15. svibnja u Zagrebu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik