EBRD povećala procjene rasta crnogorske ekonomije

Bez autora
May 12 2013

Evropska banka za obnovu i razvoj povisila je procjenu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na jedan odsto, sa januarskih 0,8 odsto. EBRD je u danas objavljenim redovnim prognozama za tranzicione ekonomije revidirala i procjenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore za prošlu godinu. Prema januarskim prognozama crnogorska ekonomija je u prošloj godini ojačala 0,3 odsto, a sada se u EBRD-u procjenjuje pad od 0,5 odsto. Banka očekuje da bi BDP Crne Gore u narednoj godini trebalo da poraste dva odsto. Crnogorska ekonomija je, kako se navodi u izvještaju, pretrpjela pad u prošloj godini, nakon umjerenog rasta u 2011. i 2010. godini, kao rezultat smanjenja spoljašnje i unutrašnje tražnje.

EBRD povećala procjene rasta crnogorske ekonomijeEvropska banka za obnovu i razvoj povisila je procjenu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na jedan odsto, sa januarskih 0,8 odsto.

EBRD je u danas objavljenim redovnim prognozama za tranzicione ekonomije, u koje je agencija Mina-business imala uvid, revidirala i procjenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore za prošlu godinu.

Prema januarskim prognozama crnogorska ekonomija je u prošloj godini ojačala 0,3 odsto, a sada se u EBRD-u procjenjuje pad od 0,5 odsto.

Banka očekuje da bi BDP Crne Gore u narednoj godini trebalo da poraste dva odsto. Crnogorska ekonomija je, kako se navodi u izvještaju, pretrpjela pad u prošloj godini, nakon umjerenog rasta u 2011. i 2010. godini, kao rezultat smanjenja spoljašnje i unutrašnje tražnje.

Iz EBRD navode da je budućnost Kombinata aluminijuma i dalje neizvjesna. Kao pozitivne aspekte u EBRD navode to što je nivo stranih direknih investicija porastao.

Iz banke su podsjetili i na dva dostignuća Crne Gore u prošloj godini - pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) i početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji (EU) što bi trebalo da donese dugoročne benefite državi.

EBRD upozorava sve tranzicione zemlje u takozvanoj “novoj” Evropi da moraju hitno da sprovedu strukturne reforme, nakon što je revidirala naniže regionalnu prognozu rasta u ovoj godini na 2,2 odsto, sa januarskih 3,1 odsto. Za narednu godinu prognoziraju ubrzanje rasta na 3,2 odsto.

Pogoršane prognoze temelje se na značajnom usporavanju rasta u Rusiji i ostalim velikim ekonomijama, poput Turske i Poljske. “Uticaj krize u eurozoni po svemu sudeći slabi, što se najbolje vidi u oporavku izvoza i sporijem prekograničnom razduživanju”, objašnjavaju iz EBRD.

Prognoza za podregiju srednje Evrope i baltičkih zemalja, u koju EBRD svrstava Hrvatsku, Estoniju, Mađarsku, Litvaniju, Letoniju, Poljsku, Slovačku i Sloveniju, snižena je na 0,8 odsto, sa 1,2 odsto prognoziranih u januaru.

U narednoj godini rast bi trebalo da ubrza na 1,8 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik