EBRD: Sloveniji bolja prognoza i nulta stopa rasta ove godine

Bez autora
May 14 2014

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u svojoj je novoj prognozi Sloveniji za ovu godinu iznijela procjenu rasta BDP-a od 0 posto u odnosu na 2013. godinu poboljšavši tako svoju prognozu iz siječnja ove godine, kada joj je predviđala pad BDP-a od 2 posto. U idućoj godini slovenski BDP mogao bi porasti za jedan posto, najnovija je procjena EBRD-a. Svoje nove, poboljšane prognoze EBRD temelji na pozitivnim rezultatima Slovenije u zadnjem kvartalu prošle godine, nakon dvogodišnje recesije, ali upozorava da je u cjelini lanjski rezultat bio negativan zbog pada domaće potrošnje, porasta nezaposlenosti i visokih troškova povezanih s financiranjem poduzeća i restrukturiranjem banaka.

EBRD: Sloveniji bolja prognoza i nulta stopa rasta ove godineEuropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u svojoj je novoj prognozi Sloveniji za ovu godinu iznijela procjenu rasta BDP-a od 0 posto u odnosu na 2013. godinu poboljšavši tako svoju prognozu iz siječnja ove godine, kada joj je predviđala pad BDP-a od 2 posto.

U idućoj godini slovenski BDP mogao bi porasti za jedan posto, najnovija je procjena EBRD-a.

Svoje nove, poboljšane prognoze EBRD temelji na pozitivnim rezultatima Slovenije u zadnjem kvartalu prošle godine, nakon dvogodišnje recesije, ali upozorava da je u cjelini lanjski rezultat bio negativan zbog pada domaće potrošnje, porasta nezaposlenosti i visokih troškova povezanih s financiranjem poduzeća i restrukturiranjem banaka.

Pravu prijelomnicu u u gospodarskom oporavku Sloveniji bi, po ocjeni EBRD-a, mogli donijeti uspjesi u postupcima sanacije bankarskog sustava i restrukturiranje prezaduženog korporativnog sektora.

Iako bi ti procesi kratkoročno mogli negativno utjecati na zaposlenost, a time i na privatnu potrošnju te tako smanjivati rast u ovoj i sljedećoj godini, oni stvaraju osnovu za bolji i održiviji rast u srednjeročnom i dugoročnom razdoblju, ocjenuje EBRD u svom izvješću.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik