EK Sloveniji ove godine predviđa rast od 2,4 posto BDP-a, iduće 1,7 posto

Bez autora
Nov 04 2014

Slovenija će ove godine imati rast BDP-a od 2,4 posto, a iduće 1,7 posto, ocjena je s kojom je u utorak u prognozi rasta u zemljama EU-a izašla Europska komisija. Takva prognoza Bruxellesa temelji se na ovogodišnjim rezultatima slovenskog izvoza i na investicijama u infrastrukturu koje se financiraju iz europskih sredstava i bolja je od očekivanog prosjeka rasta u državama eurozone, ali i od domaćih procjena. Slovenska vlada je u proračunske planove što ih je nedavno poslala Europskoj komisiji ugradila pretpostavku rasta BDP-a za dva posto u ovoj i 1,6 posto u idućoj godini. Europska komisija poboljšala je u odnosu na proljetnu prognozu i buduće kretanje slovenskog proračunskog deficita u idućoj godini na 3,1 posto BDP-a, dok će javno-financijski deficit u ovoj godini, zbog pomoći države potkapitaliziranim bankama, iznositi 4,4 posto BDP-a.

EK Sloveniji ove godine predviđa rast od 2,4 posto BDP-a, iduće 1,7 postoSlovenija će ove godine imati rast BDP-a od 2,4 posto, a iduće 1,7 posto, ocjena je s kojom je u utorak u prognozi rasta u zemljama EU-a izašla Europska komisija.

Takva prognoza Bruxellesa temelji se na ovogodišnjim rezultatima slovenskog izvoza i na investicijama u infrastrukturu koje se financiraju iz europskih sredstava i bolja je od očekivanog prosjeka rasta u državama eurozone, ali i od domaćih procjena.

Slovenska vlada je u proračunske planove što ih je nedavno poslala Europskoj komisiji ugradila pretpostavku rasta BDP-a za dva posto u ovoj i 1,6 posto u idućoj godini. Europska komisija poboljšala je u odnosu na proljetnu prognozu i buduće kretanje slovenskog proračunskog deficita u idućoj godini na 3,1 posto BDP-a, dok će javno-financijski deficit u ovoj godini, zbog pomoći države potkapitaliziranim bankama, iznositi 4,4 posto BDP-a.

Prema procjeni Bruxellesa, stopa nezaposlenosti u Sloveniji smanjivat će se iduće dvije godine pa će sa 9,8 posto u ovoj pasti na 8,4 posto u 2016. godini. Zamrzavanje plaća i veća produktivnost povećat će ekonomsku konkurentnost Slovenije, procijenila je Komisija u svom novom izvješću. Što se tiče inflacije, predviđa se da će ona krajem ove godine iznositi 0,4 posto, dok bi se iduće povećala na jedan posto, a u 2016. na 1,5 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik