EK za Sloveniju procijenila pad BDP-a od 7 posto

Bez autora
May 07 2020

Slovenija će ove godine zabilježiti pad BDP-a od 7 posto, te ponovni rast od 6,7 posto u idućoj godini, procjena je Europske komisije u prvom izvješću o prognozi rasta u europskom području nakon uvođenja mjera za obuzdavanje pandemije Covida-19.

Bruxelles u svojoj procjeni navodi da je slovensko gospodarstvo obujmom i strukturom vrlo osjetljivo na krize, te otvoreno i ovisno o vanjskoj razmjeni, kao i da će se ovogodišnja gospodarska aktivnost u Sloveniji znatno smanjiti, pri čemu mnogo toga ovisi o djelotvornosti stimulativnih zakonskih paketa koje je vlada donijela zbog koronakrize, do sada u vrijednosti 6 milijardi eura.

Prije koronakrize, u veljači ove godine Europska komisija slovenski rast BDP-a za ovu i iduću godinu procjenjivala je na 2,7 posto.

Nova prognoza gospodarske aktivnosti u Sloveniji za ovu i iduću godinu bitno je lošija od one koju je Europska komisija dala ujesen prošle godine, ali još uvijek bolja od najave Bruxellesa za cijelu eurozonu, gdje se ove godine u prosjeku očekuje pad od 7,7 posto, a za iduću rast od 6,3 posto, prenose u srijedu slovenski mediji.

Nakon početka krize vezane s koronavirusom slovenska Gospodarska komora (GZS) procijenila je da će slovenski BDP ove godine pasti u rasponu od 6 do 16 posto, ovisno od djelotvornosti mjera za ublažavanje krize koje je vlada već donijela.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik