Ekonomisti skeptični da će BDP u BiH rasti 2,8 odsto

Bez autora
Oct 23 2023

Prema posljednjem redovnom izvještaju Svjetske banke, Bosna i Hercegovina će u narednoj godini imati rast BDP-a od 2,8 odsto, najmanji od zemalja zapadnog Balkana, a domaći ekonomisti su skeptični i smatraju da se može dogoditi da ne dođe ni do ovolikog rasta BDP-a.

Kako se navodi u izvještaju Svjetske banke za zapadni Balkan, BiH će od zemalja obuhvaćenih izvještajem imati najmanji rast zajedno sa Sjevernom Makedonijom.

Tako je ekonomski rast u Albaniji i Crnoj Gori za 2024. godinu projiciran na 3,2 odsto, a Srbiji tri odsto.

Sjaoćing Ju, direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan, kazala je da su, uprkos višestrukim šokovima, zemlje zapadnog Balkana uspjele da zabilježe rast, otvore nova radna mjesta i smanje stepen siromaštva, što ukazuje na snažne osnovne ekonomske pokazatelje ovog regiona.

"Zapadni Balkan nastavlja da ostvaruje napredak u sustizanju razvijenijih ekonomija zapadne Evrope. Međutim, konvergencija se odvija nejednakom brzinom, što zahtijeva ciljane reforme kako bi se oporavak konsolidovao i prerastao u održivi rast", navela je Sjaoćing.

Ipak, domaći ekonomisti smatraju da se radi o protivrječnim porukama, tako da bi ove prognoze rasta trebalo uzeti s rezervom.

Ekonomista Slaviša Raković smatra da će nas najviše koštati rast kamatnih stopa koji direktno utiče na smanjenje rasta, ali što je još gore i investicija i investicionih kredita.

"Treba se nadati da kamate u EU i svijetu neće nastaviti da rastu te da će inflacija biti zaustavljena. Ostaje ključno pitanje da li ima prostora za još jedno usklađivanje plata i drugih primanja kako bi i potrošnja bila u očekivanim proporcijama", objašnjava Raković za "Nezavisne novine".

Siniša Pepić, doktor ekonomske diplomatije, kaže da je, po njegovom mišljenju, s obzirom na neizvjesnost prouzrokovanu globalnim izazovima ovo čak i optimistična prognoza.

"Trenutne okolnosti nam unose zebnju kako će doći do poremećaja na naftnom tržištu, a vrlo vjerovatno i u lancu snabdijevanja", naglasio je Pepić.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina se mora okrenuti sama sebi i osloniti se na vlastite resurse.

"Prije toga treba pružiti podršku domaćim kompanijama, kako bi iz njihovih pogona izlazio proizvod sa što višim stepenom prerade. Dakle, sirovine i hranu moramo zadržati za sebe, a tražiti izvoznu šansu sa finalnim proizvodima. Kroz neutralni stav u odnosu na globalne izazove BiH takođe ima šansu da postane 'Kazablanka', samo treba izbjeći zamku da dnevnopolitički sukobi kao i obično sruše stratešku šansu sa dugoročnim efektima pozitivnim po BiH", zaključio je Pepić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik