Ekonomska saradnja Srbije i Češke

Bez autora
May 04 2010

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i ministar industrije i trgovine Republike Češke Vladimir Tošovski potpisali su danas sporazum o ekonomskoj saradnji između dve zemlje. Prvi zajednički projekat na osnovu ovog sporazuma biće modernizacija i rekonstrukcija pruge od Niša do Dimitrovgrada na Koridoru 10. Za tu namenu češka Eksportna banka će odobriti Vladi Srbije kredit od 120 miliona evra za elektrifikaciju tog dela pruge. Za ovaj kredit, kamatna stopa iznosi 2,5 posto na godišnjem nivou, a rok otplate je deset godina uz grejs period od jedne godine. Građevinske radove će izvoditi konzorcijum srpskih i čeških firmi, što će omogućiti angažovanje vodećih kompanija iz Srbije i Češke i prodaju građevinskog materijala. Radovi na ovoj saobraćajnici trebalo bi da počnu u trećem ili četvrtom kvartalu ove godine, ali je potrebno da se završe pregovori između Ministarstva finansija Vlade Srbije i češke Eksportne banke. Takođe, neophodno je da se završe i pregovori o izvođenju radova između srpskih i čeških firmi, što se očekuje do septembra

Potpisan sporazum o ekonomskoj saradnji između Srbije i ČeškePotpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i ministar industrije i trgovine Republike Češke Vladimir Tošovski potpisali su danas sporazum o ekonomskoj saradnji između dve zemlje.

Prvi zajednički projekat na osnovu ovog sporazuma biće modernizacija i rekonstrukcija pruge od Niša do Dimitrovgrada na Koridoru 10.

Za tu namenu češka Eksportna banka će odobriti Vladi Srbije kredit od 120 miliona evra za elektrifikaciju tog dela pruge. Za ovaj kredit, kamatna stopa iznosi 2,5 posto na godišnjem nivou, a rok otplate je deset godina uz grejs period od jedne godine.

Građevinske radove će izvoditi konzorcijum srpskih i čeških firmi, što će omogućiti angažovanje vodećih kompanija iz Srbije i Češke i prodaju građevinskog materijala.

Radovi na ovoj saobraćajnici trebali bi da počnu u trećem ili četvrtom kvartalu ove godine, ali je potrebno da se završe pregovori između Ministarstva finansija Vlade Srbije i češke Eksportne banke. Takođe, neophodno je da se završe i pregovori o izvođenju radova između srpskih i čeških firmi, što se očekuje do septembra

Pruga od Niša do Dimitrovgrada je usko grlo i jedina deonica na Koridoru 10 koja nije elektrifikovana. Nakon modernizacije tog dela vozovi će moći da saobraćaju brzinom od 120 kilometara na čas.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik