Ekonomski program ima za cilj i otvaranje radnih mjesta u privatnom sektoru

Bez autora
Sep 11 2016

Novi trogodišnji kredit Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), vrijedan 608 miliona dolara, predstavlja pomoć vlastima BiH da sprovedu ambiciozne reforme, naveli su iz Ureda rezidentnog predstavnika MMF-a. Podsjetimo, Bosna i Hercegovina će imati pristup trogodišnjem Proširenom aranžmanu MMF-a u vrijednosti od 608 miliona dolara prema pravilima proširenog aranžmana (Extended Fund Facility - EFF) za podršku stvaranju konkurentnije ekonomije koja može privući investicije i otvoriti nova radna mjesta u privatnom sektoru. Iako je ekonomija Bosne i Hercegovine nastavila da se oporavlja od globalne krize i u 2015. godini dostigla stopu rasta BDP-a od preko 3 posto, te iako je njen budžet bio gotovo izbalansiran u 2015. godini, zemlja još uvijek zaostaje za drugim zemljama u regionu kada je u pitanju približavanje Zapadnoj Evropi. Uprkos nedavnom oporavku, dohodak po glavi stanovnika i dalje je na nivou od samo jedne četvrtine dohotka u zemljama Evropske unije. Preveliki javni sektor, s jednim od najviših nivoa zaposlenosti u javnom sektoru u istočnoj Evropi, je potisnuo produktivnu javnu potrošnju za infrastrukturu. Zemlja je imala poteškoće da obezbijedi finansiranje sa međunarodnih tržišta, navodi se u saopćenju Ureda rezidentnog predstavnika MMF-a.

Ekonomski program ima za cilj i otvaranje radnih mjesta u privatnom sektoruNovi trogodišnji kredit Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), vrijedan 608 miliona dolara, predstavlja pomoć vlastima BiH da sprovedu ambiciozne reforme, naveli su iz Ureda rezidentnog predstavnika MMF-a, prenosi Anadolu Agency (AA).

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina će imati pristup trogodišnjem Proširenom aranžmanu MMF-a u vrijednosti od 608 miliona dolara prema pravilima proširenog aranžmana (Extended Fund Facility - EFF) za podršku stvaranju konkurentnije ekonomije koja može privući investicije i otvoriti nova radna mjesta u privatnom sektoru.

"Iako je ekonomija Bosne i Hercegovine nastavila da se oporavlja od globalne krize i u 2015. godini dostigla stopu rasta BDP-a od preko 3 posto, te iako je njen budžet bio gotovo izbalansiran u 2015. godini, zemlja još uvijek zaostaje za drugim zemljama u regionu kada je u pitanju približavanje Zapadnoj Evropi. Uprkos nedavnom oporavku, dohodak po glavi stanovnika i dalje je na nivou od samo jedne četvrtine dohotka u zemljama Evropske unije. Preveliki javni sektor, s jednim od najviših nivoa zaposlenosti u javnom sektoru u istočnoj Evropi, je potisnuo produktivnu javnu potrošnju za infrastrukturu. Zemlja je imala poteškoće da obezbijedi finansiranje sa međunarodnih tržišta", navodi se u saopćenju Ureda rezidentnog predstavnika MMF-a.

Podsjećaju da ekonomski program vlade, koji je dobio podršku MMF-a, ima tri glavna cilja.

"Prvo, poboljšanje poslovnog okruženja u cilju privlačenja investicija, otvaranja novih radnih mjesta u privatnom sektoru i povećanja potencijala ekonomije za rast. Drugo, poboljšati kvalitet vladine potrošnje kako bi bila u funkciji poticanja rasta. Treće, očuvanje finansijske stabilnosti i oživljavanje kreditne aktivnosti banaka", poručili su iz MMF-a.

Program sa MMF-om, odobren 7. septembra 2016. godine, omogućuje dodatnu finansijsku pomoć Svjetske banke, Evropske unije, i drugih međunarodnih partnera kako bi se Bosni i Hercegovini pomoglo da izvrši preobražaj svoje ekonomije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik