Energetika perspektivna oblast za saradnju Slovačke i RS-a

Bez autora
Nov 22 2016

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslav Lajčák izjavio je danas u Banjoj Luci da postoji mogućnost da se poboljša saradnja privrednika njegove zemlje i RS-a, a kao perspektivnu naveo je oblast energetike. Slovačka nudi široki prostor za poslovanje i investicije. Naša ekonomija radi veoma dobro, čak se može reći da postoji i nedostatak radne snage, jer nam dolaze nove investicije. Automobilski sektor je lokomotiva naše privrede, rekao je Lajčák, ističući da se neki dijelovi za vozila proizvode i u BiH. U RS-u imaju i veliku investiciju u oblasti papirne industrije, a kao perspektivnu ocijenio je i oblast energetike. Uoči Poslovnog foruma Republika Slovačka – Republika Srpska, Lajčák je rekao novinarima u Banjoj Luci da su u privrednoj delegaciji njegove zemlje predstavnici 19 firmi iz Slovačke iz različitih oblasti, a koji su izrazili interesovanje za nastavak ili uspostavljanje poslovne saradnje s kolegama u RS-u.

Energetika perspektivna oblast za saradnju Slovačke i RS-aPotpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslav Lajčák izjavio je danas u Banjoj Luci da postoji mogućnost da se poboljša saradnja privrednika njegove zemlje i RS-a, a kao perspektivnu naveo je oblast energetike.

- Slovačka nudi široki prostor za poslovanje i investicije. Naša ekonomija radi veoma dobro, čak se može reći da postoji i nedostatak radne snage, jer nam dolaze nove investicije. Automobilski sektor je lokomotiva naše privrede – rekao je Lajčák, ističući da se neki dijelovi za vozila proizvode i u BiH.

U RS-u imaju i veliku investiciju u oblasti papirne industrije, a kao perspektivnu ocijenio je i oblast energetike.

Uoči Poslovnog foruma Republika Slovačka – Republika Srpska, Lajčák je rekao novinarima u Banjoj Luci  da su u privrednoj delegaciji njegove zemlje predstavnici 19 firmi iz Slovačke iz različitih oblasti, a koji su izrazili interesovanje za nastavak ili uspostavljanje poslovne saradnje s kolegama u RS-u.

- Radi se o predstvanicima firmi koje su već prisutne na ovom području, ali i onima koji tek žele da uspostave kontakt – rekao je Lajčák uz nadu da će ovaj skup omogućiti i konkretnu saradnju privrednika.

Predsjednik Privredne komore RS-a Borko Đurić naglasio je da očekuje početak dobre saradnje koja će omogućiti povećanje robne razmjene RS-a i Slovačke u odnosu na sadašnju, koja je za devet mjeseci ove godine iznosila oko 90 miliona KM.

- RS bilježi suficit u robnoj razmjeni, zahvaljujući investitorima koji svoje proizvode proizvedene ovdje plasiraju na tržište Slovačke, EU i šire – dodao je Đurić.

Lajčák je izrazio nadu da BiH neće biti stavljena na crnu listu zbog neispunjavanja pravila koji onemogućavaju pranje novca, jer bi to otežalo poslovanje.

- Vjerujem se da će oni koji su odgovorni preuzeti mjere da bi pravila poslovanja banaka bila u skladu s evropskim standardima – zaključio je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik