EPS najznačajniji sistem srpske privrede

Bez autora
Mar 07 2016

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije izjavio je da je JP "Elektroprivreda Srbije" najznačajniji sistem ukupne srpske privrede i naglasio da će Vlada učiniti sve da on ostane stabilan. On je, na obeležavanju Dana TE "Nikola Tesla" i 46 godina od puštanja u rad prvog termo bloka, istakao da sada EPS ima čvrstu politiku koja se, pre svega, zasniva na ulaganju u ekologiju i zaštitu životne sredine. Od ove godine svi blokovi imaće elektrofiltere, a prioritet će biti smanjivanje emisija azotnih i sumpornih oksida, kako bi u lokalnim samoupravama bila obezbeđena bolja životna sredina, naveo je ministar. Prema njegovim rečima, termo kapaciteti ostaju naš oslonac, uz odgovoran pristup i primenu najnovijih tehnologija i evropskih direktiva. Vlada će, kako je podvukao, učiniti sve da naš energetski sistem ostane stabilan, ali da istovremeno bude zasnovan na odgovornosti i održivom razvoju.

EPS najznačajniji sistem srpske privredeMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da je JP "Elektroprivreda Srbije" (EPS) najznačajniji sistem ukupne srpske privrede i naglasio da će Vlada učiniti sve da on ostane stabilan.

Antić je, na obeležavanju Dana TE "Nikola Tesla" i 46 godina od puštanja u rad prvog termo bloka, istakao da sada EPS ima čvrstu politiku koja se, pre svega, zasniva na ulaganju u ekologiju i zaštitu životne sredine.

Od ove godine svi blokovi imaće elektrofiltere, a prioritet će biti smanjivanje emisija azotnih i sumpornih oksida, kako bi u lokalnim samoupravama bila obezbeđena bolja životna sredina, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, termo kapaciteti ostaju naš oslonac, uz odgovoran pristup i primenu najnovijih tehnologija i evropskih direktiva.

Vlada će, kako je podvukao, učiniti sve da naš energetski sistem ostane stabilan, ali da istovremeno bude zasnovan na odgovornosti i održivom razvoju.

On je podsetio na to da je 1956. godine TE "Kolubara" proizvodila sa svojih 200 megavata trećinu srpske struje, dok danas TENT sa 2.800 megavata proizvodi nesto više od polovine električne energije, što najbolje dokazuje kako se Srbija razvijala.

Ministar je ponovio da je definitivno EPS bio motor tog razvoja, razvijajući sebe i čitavu mrežu kooperanata sa kojima je sarađivao svih ovih decenija.

Stoga je naša obaveza da nastavimo da razvijamo elektroprivredu Srbije, rekao je on i najavio da će početi izgradnja novog termoenergetskog bloka u Kostolcu B, snage 350 megavata, koji će kapitalno uticati na dalju stabilizaciju i razvoj našeg elektroenergetskog sistema.

Istovremeno, Antić je objasnio da će novi direktor EPS-a biti imenovan na konkursu u drugoj polovini godine, uz napomenu da će Vlada u veoma kratkom roku obaviti konsultacije i imenovati vršioca dužnosti direktora ovog preduzeća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik