Europska komisija pokrenula postupke protiv Hrvatske u nekoliko slučajeva

Bez autora
Jan 25 2019

Europska komisija je u sklopu siječanjskog paketa o povredama europskog prava pokrenula postupke protiv Hrvatske u nekoliko slučajeva. Komisija je kao čuvarica Ugovora ovlaštena poduzimati pravne radnje protiv države članice koja ne poštuje svoje obveze iz zakonodavstva EU-a. Komisija jednom mjesečno donosi odluke o povredama europskog zakonodavstva. Postupak započinje slanjem "službene opomene". Ako se u tom prvom koraku ne riješi problem, EK šalje "obrazloženo mišljenje", a ako ni tada nema rezultata, slijedi treći korak - tužba pred Sudom EU-a. Hrvatskoj je u četvrtak, zajedno s još 14 država članica, upućena službena opomena u kojoj se traži pravilno prenošenje Direktive o energetskoj učinkovitosti.

Europska komisija pokrenula postupke protiv Hrvatske u nekoliko slučajevaEuropska komisija je u sklopu siječanjskog paketa o povredama europskog prava pokrenula postupke protiv Hrvatske u nekoliko slučajeva.

Komisija je kao čuvarica Ugovora ovlaštena poduzimati pravne radnje protiv države članice koja ne poštuje svoje obveze iz zakonodavstva EU-a. Komisija jednom mjesečno donosi odluke o povredama europskog zakonodavstva.

Postupak započinje slanjem "službene opomene". Ako se u tom prvom koraku ne riješi problem, EK šalje "obrazloženo mišljenje", a ako ni tada nema rezultata, slijedi treći korak - tužba pred Sudom EU-a.

Hrvatskoj je u četvrtak, zajedno s još 14 država članica, upućena službena opomena u kojoj se traži pravilno prenošenje Direktive o energetskoj učinkovitosti.

Tom Direktivom iz 2012. uspostavlja se zajednički okvir mjera za promicanje energetske učinkovitosti u EU-u kako bi se ostvario cilj - povećanje energetske učinkovitosti EU-a za 20 posto do 2020.

Na temelju te direktive od svih se zemalja EU-a zahtijeva učinkovitija upotreba energije u svim fazama energetskog lanca, od proizvodnje do krajnje potrošnje. Države članice imaju rok od dva mjeseca da odgovore na argumente koje je iznijela Komisija.

Ako u sljedeća dva mjeseca ne poduzmu odgovarajuće mjere, Komisija im može uputiti obrazložena mišljenja. Hrvatska je dodatno dobila i službenu opomenu zbog toga što nije dostavila izvješća o napretku u postizanju troškovno optimalnih razina u skladu s minimalnim zahtjevima energetske učinkovitosti za zgrade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik