FIPA predložila 41 preporuku za unapređenje poslovnog ambijenta u BiH

Bez autora
Jun 07 2016

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj o aftercare aktivnostima Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini – FIPA za 2015. godinu.Ovaj izvještaj prati 41 preporuka za poboljšanje poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini, koje će biti dostavljene nadležnim entitetskim institucijama. Ukupno 41 preporuka FIPA-e odnosi na unapređenje stanja u 23 oblasti.

FIPA predložila 41 preporuku za unapređenje poslovnog ambijenta u BiHVijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj o aftercare aktivnostima Agencije za unapređenje  stranih investicija u Bosni i Hercegovini – FIPA za 2015. godinu.

Ovaj izvještaj prati 41 preporuka za poboljšanje poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini, koje će biti dostavljene nadležnim entitetskim institucijama.

Ukupno 41 preporuka FIPA-e odnosi na unapređenje stanja u 23 oblasti, uključujući, indirektne poreze, akcize, javne nabavke, javno-privatno partnerstvo, uklanjanje administrativnih prepreka za biznis, povezivanje tržišta rada i obrazovanja, registraciju privrednih društava, radne odnose, zapošljavanje stranaca, stečaj, socijalna davanja, stvarno pravo, privredne sporove, izvršni postupak, uređivanje tržišta naftnih derivata, bolju koordinaciju vlasti i otklanjanje kolizije propisa i njihovu dosljednu primjenu.

Preporuke za poboljšanje poslovnog ambijenta u BiH nastale su kao rezultat provođenja Programa postinvesticione podrške (Aftercare program) i analize više relevantnih dokumenata i izvještaja u oblasti biznisa, odnosno privrede.

U okviru Aftercare programa FIPA je u prošloj godini  posjetila 70 kompanija, a  službenici ove agencije su obavili ukupno 465 posjeta kompanijama u BiH u periodu od 2007. do januara 2016. godine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik