Fitch potvrdio dugoročni kreditni rejting Hrvatske BBB-

Bez autora
Dec 06 2020

Kao što je to učinila u lipnju, agencija za rejting Fitch u najnovijem izvješću od 4. prosinca potvrdila je dugoročni kreditni rejting Hrvatske 'BBB-', a izglede procijenila kao stabilne.

U lipnju je Fitch predviđao da će hrvatsko gospodarstvo pasti za 8,4% ove godine, a u najnovijem izvješću očekuje se pad BDP-a od 9%. Unatoč boljim rezultatima u turizmu od predviđanja, za veći pad BDP-a kriva je pogoršana epidemiološka situacija koja je uzrokovala smanjenje osobne potrošnje i izvoza usluga, a i kratkoročne prognoze su loše zbog novih epidemioloških mjera.

Kao pozitivne strane Fitch ističe dobre izvozne rezultate te što su se izvoznici pokazali otpornim na izazove pandemije. Dobri izvozni rezultati spriječili su drastičniji pad BDP-a, smatra Fitch.

Budući da će se i u sljedećoj godini osjećati ekonomski efekti pandemije te da će trebati vremena da se oporavi sektor usluga, Fitch predviđa ekonomski rast od 3,8% u 2021.

Očekuje se porast ulaganja zahvaljujući javnim investicijama u obnovu Zagreba oštećenog potresom. Rast od šest posto očekuje se u 2022. kada nestanu ekonomski efekti pandemije te poraste potražnja zahvaljujući postupnoj implementaciji projekata vezanih uz instrument za oporavak "Next Generation EU".

U 2020. očekuje se proračunski deficit od 8% BDP-a. I dok vlada predviđa da će proračunski deficit u 2021. biti 2,9%, Fitch očekuje da on iznosi 3,5% BDP-a, dok bi 2022. trebao iznositi 2,2% BDP-a.

Ove godine javni dug će se povećati i iznosit će će 87,4 posto BDP-a, a u 2021. bi trebao pasti na 85,5%, te na 81,6% u 2022., procjenjuje Fitch te napominje da je financijski sektor ostao jak, a banke su zadržale visoku likvidnost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik