Godišnja inflacija 3,3 odsto

Bez autora
Apr 15 2013

Mjesečna inflacija u martu mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila je 0,4 odsto, dok je na godišnjem nivou inflacija dostigla 3,3 odsto. Statističari navode da su najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali rast cijena odjeće i obuće, mesa, voća, mlijeka, sira i jaja i ostalih prehrambenih proizvoda. Na godišnjem nivou poskupili su odjeća i obuća i to za 8,4 odsto, a stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 5,0 odsto. Podaci kažu i da su hrana i bezalkoholna pića skuplji za 4,7 odsto, dok su za skoro četiri odsto poskuplile u sluge rekreacije i kulture. Rast cijena zabilježen je i u uslugama komunikacije 3,5 odsto, zdravlja 1,9 odsto, kao i hoteli i restorani 1,9 odsto. Za godinu neznatno su pojefitinili pokućstvo i prevoz.

Godišnja inflacija 3,3 odstoMjesečna inflacija u martu mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila je 0,4 odsto, dok je na godišnjem nivou inflacija dostigla 3,3 odsto, pokazuju podaci MONSTAT-a.

Statističari navode da su najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali rast cijena odjeće i obuće, mesa, voća, mlijeka, sira i jaja i ostalih prehrambenih proizvoda.

Na godišnjem nivou poskupili su odjeća i obuća i to za 8,4 odsto, a stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 5,0 odsto.

Podaci kažu i da su hrana i bezalkoholna pića skuplji za 4,7 odsto, dok su za skoro četiri odsto poskuplile u sluge  rekreacije i kulture.

Rast cijena zabilježen je i u uslugama komunikacije 3,5 odsto, zdravlja 1,9 odsto, kao i hoteli i restorani 1,9  odsto.

Za godinu neznatno su pojefitinili pokućstvo i prevoz.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik