Godišnja inflacija 5,1%

Bez autora
Jan 21 2013

Mjesečna deflacija u decembru prošle godine, mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila je -0,3 odsto, dok je godišnja inflacija iznosila +5,1 odsto. Najveći uticaj na mjesečnu stopu deflacije imali su pad cijena goriva i maziva; obuće i odjeće; voća i povrća, kao i prevoznih usluga.Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni pad cijena zabilježen je u grupama: Odjeća i obuća (-1,7 odsto); Prevoz (-1,7 odsto); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (-0,7 odsto); Rekreacija i kultura (-0,4 odsto); Hrana i bezalkoholna pića (-0,2 odsto); Hoteli i restorani (-0,1 odsto).

Godišnja inflacija 5,1%Mjesečna deflacija u decembru prošle godine, mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila je -0,3 odsto, dok je godišnja inflacija iznosila +5,1 odsto, saopšteno je danas iz MONSTAT-a.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu deflacije imali su pad cijena goriva i maziva; obuće i odjeće; voća i povrća, kao i prevoznih usluga.

Iz MONSTAT-a ističu da je posmatrano po glavnim grupama, mjesečni pad cijena zabilježen u grupama: Odjeća i obuća (-1,7 odsto); Prevoz (-1,7 odsto); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (-0,7 odsto); Rekreacija i kultura (-0,4 odsto); Hrana i bezalkoholna pića (-0,2 odsto); Hoteli i restorani (-0,1 odsto).

Rast cijena zabilježen je u grupama: Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (+0,6 odsto); Zdravlje(+0,2 odsto); Komunikacije (+0,1 odsto).

Cijene u grupama:

Alkoholna pića i duvan; Obrazovanje; Ostali proizvodi i usluge, su ostale na nivou iz prethodnog mjeseca.

Pozitivne godišnje stope inflacije u decembru zabilježene su u grupama: Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (+11,6 odsto); Alkoholna pića i duvan (+10,7 odsto); Hrana i bezalkoholna pića (+6,9 odsto); Odjeća i obuća (+3,9 odsto); Komunikacije (+3,3 odsto); Rekreacija i kultura (+3,2 odsto); Hoteli i restorani (+dva odsto); Zdravlje (+0,7 odsto); Prevoz (+0,5 odsto).

Negativne godišnje stope inflacije zabilježene su u grupama: Ostali proizvodi i usluge (-2,6 odsto); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (-1,5 odsto).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik