Gospodarsku 2023. obilježilo uvođenje nove valute - eura

Bez autora
Jan 02 2024

Gospodarsku 2023. obilježilo je prije svega uvođenje nove valute - eura. Bili smo među najbrže rastućim članicama Europske unije, ali i među onima koje su imale najviše stope inflacije.

U ovoj godini smanjen je i broj radnih nedjelja u djelatnosti trgovine te ukinut prirez.

Euro umjesto kune

U Novu godinu s novom valutom. Službeno sredstvo plaćanja postao je euro.

- Povijesni trenutak - euronovčanice na hrvatskim bankomatima, izjavio je ministar financija Marko Primorac 1. siječnja 2023.

Kalkulatori i aplikacije pomažu u preračunavanju, no plaćati i u kunama moglo se još prva dva tjedna.

- U novčaniku imam i kune i eure, sve miješano i svi su zadovoljni. Nikakvih problema, imamo kune, imamo eure, imamo dolare, samo recite, govorili su tada građani.

Prvog dana uvođenja eura u Zagrebu je bila i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

- Platili smo kavu, red je, izjavio je premijer Plenković tada.

Lov u mutnom, rast BDP-a, inflacija, preskupa hrana

Iako cijene nisu trebale rasti, građani primjećuju da je bilo lovaca u mutnom.

- U trgovinama, u pekari peciva su poskupili za jednu i pol kunu, govorili su građani.

Pa je ministar trgovcima poručio - to vam neće proći.

- Baš sve je na stolu. Od crnih listi do zamrzavanja širokog spektra proizvoda, rekao je 3. siječnja 2023. tadašnji, a sada već bivši, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Država je izdala narodne obveznice i na taj način od građana prikuplja 1,3 milijardi eura.

- To pokazuje koliko su ljudi prepoznali priliku i koliko imaju povjerenja u Republiku Hrvatsku, izjavio je 1. ožujka 2023. ministar financija Marko Primorac.

Državni zavod za statistiku otkrio nam je da nam je BDP u 2022. rastao 6,3%.

- U godini najvećih tektonskih poremećaja i kriza, energetske krize, prehrambene krize 6,3%. To je prema dostupnim podacima četvrti rast BDP-a među članicama Europske unije, istakuo je 28. veljače 2023. predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Inflacija je tada i dalje bila dvoznamenkasta, cijene, osobito hrane, lete u nebo.

- Kruh, to je od 8 kuna otišlo na 15, žalili su se građani.

- Jasno je da kad hrana i dalje poskupljuje za više od 15% da je to nešto što građani izravno osjete, izravno primijete, naveo je 31. ožujka 2023. predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Ukidanje prireza, neradne nedjelje turistička sezona, ograničavanje cijena zbog inflacije

Vlada je odlučila ukinuti prirez, tvrdi da će to svima povećati plaće. Dio jedinica lokalne samouprave time je nezadovoljan.

- Kada i vratimo te stope poreza na dohodak, zato što je zakonskim izmjenama smanjena porezna osnovica, Grad Zagreb će izgubiti barem 70 milijuna eura godišnje, govorio je (29. kolovoza 2023. gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

- Ta cijela izmišljena priča da mi radimo reformu kako bismo napakostili čelnicima velikih gradova je politikantstvo, izjavio je 29. svibnja 2023. predsjednik Vlade Andrej Plennković.

Nedjeljom će se ubuduće raditi samo 16 puta u godini. Za Vladu je to civilizacijski iskorak, za trgovce - promašen potez.

- Za 86.000 žena koje rade u trgovini omogućit ćemo slobodnu nedjelju da taj dan provedu sa svojom obitelj, isticao je 7. ožujka 2023. tadašnji, a sada već bivši ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

- Ono što smo mi skrenuli pozornost je da osobito u turističkim dijelovima naše zemlje 16 nedjelja nije dovoljno da se pokrije turistička sezona, bunila se 7. ožujka 2023. glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber.

Turistička sezona bilježila je odlične rezultate, po dolascima i noćenjima bili smo na razini rekordne 2019. godine.

- Kada to multipliciramo s rastom cijena, onda je realno za očekivati da ćemo imati rekordnu turističku godinu kad govorimo o prihodima, rekao je 15. listopada 2023. direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Stančić.

No, priča ima i naličje. Inflacija ponovno raste, u sezoni se želi ugrabiti koliko god se može.

- Taj nesretni kolovoz je uvijek mjesec u kojem i proizvođači i trgovci žele zaraditi što je više moguće na kupovnoj moći inozemstva, objasnila je 31. kolovoza 2023. Marijana Ivanov profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Vlada stoga ograničava cijene 30 osnovnih proizvoda u trgovinama.

- Njuškamo i provedemo cijeli dan da bi kupili par stvari i uštedili koji euro, govorili su građani.

Trezorski zapisi, izbačen Sberbank iz Fortenove

Nakon narodnih obveznica, Vlada je izdala i trezorske zapise. Prikupljeno je oko milijardu eura.

- Najbitnije je istaknuti kako je oko 80 milijuna eura kamata ostalo u Hrvatskoj i na raspolaganju hrvatskim građanima, istaknuo je 20. studenoga 2023. ministar financija Marko Primorac.

Poslije brojnih zavrzlama, Fortenova napokon iz vlasničke strukture izbacila je ruski Sberbank. Najveći pojedinačni dioničar postao je tvrtka Open Pass Pavla Vujnovca.

- Naš trenutno najveći nesankcionirani suvlasnik Open Pass financijski garantira za isplatu pune svote u slučaju da to bude potrebno, objasnio je 20. prosinca 2023. Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Prognoze za sljedeću godinu govore da bi rast BDP-a mogao biti oko 3% te da će inflacija biti znatno manja - otprilike 4%.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik