HNB: U prvom kvartalu stagnacija BDP-a, u nastavku godine oporavak

Bez autora
May 18 2015

Hrvatski BDP u prvom je kvartalu stagnirao, piše u najnovijem Biltenu Hrvatske narodne banke. Pozitivna kretanja zabilježena kod trgovine na malo i građevinarstva, dok se industrijska proizvodnja u prvom tromjesečju blago smanjila. Realni robni izvoz vjerojatno je također ostvario rast. U Biltenu se navodi da se u promatranom razdoblju fizički obujam industrijske proizvodnje blago smanjio, 0,4 posto, posebice zbog snažnog pada u siječnju, što je djelomice nadoknađeno zamjetnim rastom u iduća dva mjeseca. "Istodobno je realni promet od trgovine na malo blago porastao potaknut rastom realnih neto plaća nakon izmjena u sustavu poreza na dohodak i smanjenja potrošačkih cijena", navodi se u Biltenu. Pozitivna kretanja zabilježena su i u građevinarstvu, na što upućuje blagi porast fizičkog obujma građevinskih radova u siječnju i veljači u odnosu na posljednje tromjesečje 2014. godine...

Hrvatski BDP u prvom je kvartalu stagnirao, piše u najnovijem Biltenu Hrvatske narodne banke.

Pozitivna kretanja zabilježena kod trgovine na malo i građevinarstva, dok se industrijska proizvodnja u prvom tromjesečju blago smanjila. Realni robni izvoz vjerojatno je također ostvario rast.

U Biltenu se navodi da se u promatranom razdoblju fizički obujam industrijske proizvodnje blago smanjio, 0,4 posto, posebice zbog snažnog pada u siječnju, što je djelomice nadoknađeno zamjetnim rastom u iduća dva mjeseca.

"Istodobno je realni promet od trgovine na malo blago porastao potaknut rastom realnih neto plaća nakon izmjena u sustavu poreza na dohodak i smanjenja potrošačkih cijena", navodi se u Biltenu.

Pozitivna kretanja zabilježena su i u građevinarstvu, na što upućuje blagi porast fizičkog obujma građevinskih radova u siječnju i veljači u odnosu na posljednje tromjesečje 2014. godine.

Dobra je vijest što za nastavak godine analitičari HNB-a vide pozitivne promjene. O tome je nedavno govorio i guverner Boris Vujčić.

Pokazatelji poslovnog i potrošačkog optimizma upućuju na mogućnost blagog porasta gospodarske aktivnosti u drugom tromjesečju 2015.

"Tako su u travnju svi pokazatelji poslovnog optimizma zabilježili porast, osim u građevinarstvu gdje i dalje prevladavaju izrazito nepovoljna očekivanja", navode analitičari HNB-a.

Ističu da su potrošačke cijene u ožujku porasle za 1 posto u odnosu na prethodni mjesec, čemu je najviše pridonio rast maloprodajnih cijena naftnih derivata (0,6 postotnih bodova) zbog poskupljenja sirove nafte na svjetskom tržištu u veljači.

"Zbog poskupljenja naftnih derivata usporio se godišnji pad cijena energije u ožujku te je godišnja stopa promjene potrošačkih cijena porasla na 0,1 posto, s minus 0,4 posto u veljači", zaključuje se u Biltenu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik