Hrvati radije bez goriva nego bez kozmetike

Bez autora
May 27 2010

Prema najnovijim rezultatima Centra za istraživanje tržišta (GfK), predstavljenog jučer u Zagrebu, 18 posto ispitanika na području Hrvatske izjavilo je da jedva spaja kraj s krajem. Šokantne zaključke nadopunio je ostatak ispitanih - 57 posto ih je izjavilo da živi teže, a tek 25 poto ispitanih odgovorilo je da nisu osjetili krizu. Najviše se štedi na potrošnji energije (71 posto), mobilnoj telefoniji (65 posto) i odjeći i obući (64 posto). Rezultati istraživanja pokazali su da je u porastu kupovina po letcima, akcijama, te robnih marki trgovačkih lanaca. Unatoč krizi, Hrvatima se još uvijek najteže odreći dječjih potrepština (28 posto), hrane i pića (37 posto) te kozmetike za njegu lica i tijela (42 posto). Prosječno tročlano hrvatsko kućanstvo krajem 2009. raspolagalo je sa 6600 kuna mjesečno, a procjenjuje se da osnovne potrebe mogu namiriti tek s 8800 kuna!

Hrvati radije bez goriva nego bez kozmetikePrema najnovijim rezultatima Centra za istraživanje tržišta (GfK), predstavljenog jučer u Zagrebu, 18 posto ispitanika na području Hrvatske izjavilo je da jedva spaja kraj s krajem.

Šokantne zaključke nadopunio je ostatak ispitanih - 57 posto ih je izjavilo da živi teže, a tek 25 poto ispitanih odgovorilo je da nisu osjetili krizu.

Najviše se štedi na potrošnji energije (71 posto), mobilnoj telefoniji (65 posto) i odjeći i obući (64 posto).

Rezultati istraživanja pokazali su da je u porastu kupovina po letcima, akcijama, te robnih marki trgovačkih lanaca.

Unatoč krizi, Hrvatima se još uvijek najteže odreći dječjih potrepština (28 posto), hrane i pića (37 posto) te kozmetike za njegu lica i tijela (42 posto).

Prosječno tročlano hrvatsko kućanstvo krajem 2009. raspolagalo je sa 6600 kuna mjesečno, a procjenjuje se da osnovne potrebe mogu namiriti tek s 8800 kuna!

Inače, ekonomski analitičar Societe Generalea - Splitske banke Zdeslav Šantić ustvrdio je jučer na gospodarskom forumu koji je organizirala Fina kako će Hrvatska u trećem tromjesječju ove godine tehnički izaći iz recesije, no građane i dalje očekuje pad standarda.

Bez obzira na ukidanje kriznog poreza i promjene stopa poreza na dohodak, plaće neće rasti, a očekuje nas i poskupljenje energenata. Hrvatska će tako ove godine, prema Šantićevom previđanju, zabilježiti pad BDP-a od 1,5 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik