Hrvatska među najmanje pogođenim članicama zbog brexita

Bez autora
Jan 14 2021

Hrvatska je jedna od članica EU-a koja je najmanje ekonomski pogođena izlaskom Velike Britanije iz EU-a te stoga može računati na skroman iznos iz fonda za suočavanje s posljedicama brexita.

EU je u Višegodišnjem financijskom okviru uspostavio posebni fond od pet milijardi eura za ublažavanje posljedica brexita. Ove će godine biti isplaćeno 4,2 milijarde eura.

Komisija je predstavila prijedlog raspodjele tih sredstava po zemljama članicama sukladno procjenama koliko su pogođene izlaskom Velike Britanije.

Po tom prijedlogu, Hrvatska je među tri zemlje članice koje su najmanje pogođene brexitom i može računati na 4,3 milijuna eura. Manji iznos od toga predviđen je samo za Sloveniju, 3 milijuna eura, a za Estoniju 4,5 milijuna.

Najpogođenija je Irska, koja može dobiti 1,052 milijardi eura, zatim Nizozemska 757 milijuna eura, Njemačka, 455 milijuna i Francuska 420 milijuna eura.

Pri izradi prijedloga Komisija je vodila računa o ekonomskoj povezanosti zemalja članica s Velikom Britanijom, u trgovini robama i uslugama te o utjecaju na ribarski sektor.

Zemlje članice moći će aplicirati za sredstva iz fonda za prilagodbu brexitu do 30. rujna 2023. Novac će biti isplaćivan u dva navrata, najprije kao predfinanciranje u iznosu od 4,2 milijarde eura ove godine, a ostatak 2024.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik