Hrvatska vlada ima novi biznis: Prodaju sir, jaja i pršutu

Bez autora
Dec 22 2020

Hrvatska je poslednjih godina iz budžeta kroz direktna davanja ili garancije podržavala svakakve privredne subjekte - od Uljanika do HŽ-a i sličnog.

A uvek pod opravdanjem da je reč o strateškim preduzećima.

Sad se ubacila u prodaju sira, jaja, kulena i pršuta.

 U petak je u centru Zagreba, naime, otvorena Kuća hrvatske hrane Crotaste, prenosi Indeks.

Na policama Kuće hrvatske hrane, koja se u 130 kvadratnih metara nalazi u blizini Kuće Evrope u Zagrebu, nalaze se hrvatski proizvodi, od slavonskog kulena, dalmatinskog i istarskog pršuta, "GMO-free" jaja, šparoga, vina, maslinovog ulja do paškog sira, arancina i ribe iz Jadrana, koje će stanovnici Zagreba i njegovi posetioci moći da kupe.

To je rezultat saradnje Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), kompanije Agro-klaster Vukovarsko-sremske županije, Ministarstva poljoprivrede i Vukovarsko-sremske županije.

Drugim rečima, vlada se bavi prodajom kulena i jaja.

Dvoje ministara bilo na otvaranju

Štaviše, da to bude i javno najavljeno pobrinula se Marija Vučković, ministarka poljoprivrede, koja je došla na otvaranje. Uz nju je bio ministar obrane Mario Banožić.

Banožiću se Vučkovićeva čak i zahvalila, kako prenosi Hina, što je uspeo da ukloni prepreke za otvaranje Kuće u državnom prostoru. Kako je to ministar obrane učinio, nije poznato.

"Cilj je malim i srednjim proizvođačima iz cele Hrvatske osigurati mesto za promociju i prodaju proizvoda u centru glavnog grada, što je posebno važno u ovim teškim vremenima korona-krize. Svima dajemo priliku da se ovde nađu i jedinu prednost imaju proizvodi koji nose oznaku evropskog kvaliteta", istakao je direktor HAPIH-a Krunoslav Dugalić pre otvaranja.

No nije poznato po kom će se principu birati OPG-ovi i proizvodi, ko će imati prednost i ko će biti bolje plasiran. A to je sve važno kad je dućan u vlasništvu države, odnosno u vlasništvu poreskih obveznika.

Na ovu vest, koja je u većini medija nekritički predstavljena kao "mamac za turiste" i prilika da se podstiče domaća poljoprivreda, reagovao je Dražen Oreščanin iz Glasa preduzetnika.

On smatra da je ideja da se država petlja u maloprodaju potpuno promašena iz celog niza razloga, a posebno jer preduzetnicima stvara nelojalnu konkurenciju.

"Veliki podvig vlade RH - otvorila je dućan s poljoprivrednim proizvodima u centru Zagreba. Na otvorenje dućana ponosno je došlo dvoje ministara i jedan župan! Pa dobro, šta je sve krivo i naopako u tome da se država bavi maloprodajom prehrambenih proizvoda? Kao prvo, totalno je promašena ideja petljanja države u maloprodaju, čime se država ne bi trebala baviti. Umesto da se bavi smanjivanjem poreza i povećavanjem konkurentnosti privrede, država na ovaj način stvara malim preduzetnicima nelojalnu javnu konkurenciju", kaže Oreščanin.

Nadalje, Oreščanin smatra da će ova prodavnica, kao i sve ono u njegovoj pozadini, biti podloga za uhlebljivanje.

"Zatim, ovakav dućan i agencija i javni klasteri koji stoje iza njega će biti novi poligon za uhlebljivanje. Po mojoj skromnoj proceni, radi se o 30 - 40 radnih mesta na državnoj sisi - šef prodavnice, dva šefa smene, prodavci, skladištari, referenti nabavke, marketing, odnosi s javnošću, odnosi s turističkim zajednicama, nastavi niz", piše Oreščanin.

"Naravno da će poslovanje biti netransparentno, neće se znati kome i koliko se plaća najam i kolike gubitke će svake godine ovaj dućan i projekat ostvarivati. To će se sve zakamuflirati u troškove agencije. Sigurno će i kriterijumi za otkup proizvoda OPG-ova biti 'transparentni', zanima me baš čiji proizvodi se tamo nalaze i od koga ih država otkupljuje i po kojoj ceni. Iz ovakvih projekata, naoko sitnih, vidi se stvarni kapacitet hrvatskog državnog vrha. Ako im ovakve mali stvari nisu jasne, kako je tek kada se dođe do velikih i bitnih problema?", zaključuje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik