Hrvatska zemlja s blagim rizikom poslovanja

Bez autora
Apr 06 2010

Svjetska bonitetna kuća Dun&Bradstreet (D&B) u svojem izvješću za travanj Hrvatskoj i dalje dodjeljuje rejting DB3d, što ju svrstava u zemlje s blagim rizikom poslovanja, prenijela je u utorak zagrebačka agencija Bonline koja je ekskluzivni zastupnik D&B za Hrvatsku i BiH. D&B navodi da je vanjska rizičnost Hrvatske i dalje relativno visoka zbog kroničnog fiskalnog deficita i deficita tekućeg računa platne bilance koji moraju biti financirani iz godine u godinu, što povećava vanjsku zaduženost. U toj bonitetnoj kući procjenjuju da je ukupni hrvatski vanjski dug u 2009. godini porastao na 60 milijardi američkih dolara i očekuje njegovo povećanje u iduće dvije godine. U izvješću se prognozira da izravne strane investicije neće unijeti dovoljno kapitala, te da će se Vlada morati dodatno zadužiti.

Hrvatska zemlja s blagim rizikom poslovanjaSvjetska bonitetna kuća Dun&Bradstreet (D&B) u svojem izvješću za travanj Hrvatskoj i dalje dodjeljuje rejting DB3d, što ju svrstava u zemlje s blagim rizikom poslovanja, prenijela je u utorak zagrebačka agencija Bonline koja je ekskluzivni zastupnik D&B za Hrvatsku i BiH.

D&B navodi da je vanjska rizičnost Hrvatske i dalje relativno visoka zbog kroničnog fiskalnog deficita i deficita tekućeg računa platne bilance koji moraju biti financirani iz godine u godinu, što povećava vanjsku zaduženost.

U toj bonitetnoj kući procjenjuju da je ukupni hrvatski vanjski dug u 2009. godini porastao na 60 milijardi američkih dolara i očekuje njegovo povećanje u iduće dvije godine. U izvješću se prognozira da izravne strane investicije neće unijeti dovoljno kapitala, te da će se Vlada morati dodatno zadužiti.

Dogodi li se da stanje na svjetskom tržištu bude kao što je bilo potkraj 2008. godine, Hrvatska bi mogla biti prisiljena zatražiti pomoć MMF-a. To znači dotok svježega kapitala, ali uz određene uvjete uključujući strožu fiskalnu konsolidacija koja će produljiti ekonomski pad, ocjenjuju u D&B-u. U međuvremenu, kaže se u izvješću, ukupne obveze za servisiranje dugova (glavnica plus kamate na srednjoročne i dugoročne zajmove), porast će s 49,4 posto ukupnih izvoznih prihoda u 2008. godini, na 60,6 posto do 2011. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik