I prije poplava, u aprilu, usporio ekonomski rast u BiH

Bez autora
Jun 22 2014

Kratkoročni indikatori ukazuju da je BiH u prvom tromjesečju 2014. godine ostvarila znatno intenzivniji ekonomski rast u poređenju sa prethodnom godinom, navodi se u makroekonomskoj aalizii Direkcije za ekonomsko planranje BiH za period januar - april 2014. godine. Rast je bio nošen povećanjem proizvodnje i izvoza s jedne, te domaće tražnje (i uvoza) s druge strane. Naime, nominalni rast robnog izvoza od 6% je u velikoj mjeri potakao značajno povećanje prerađivačke industrije od 10,6%. Istina, ovo je donekle neutralisano smanjenjem proizvodnje električne energije od 13,3% tako da je industrijska proizvodnja ostvarila znatno niži rast od 4,6%. U isto vrijeme, realno povećanje primanja zaposlenih od 4,1% (kao rezultat rasta broja zaposlenih od 1,4% i realne plate od 2,6%) ukazuje na značajno poboljšanje raspoloživog dohotka građana u 2014. godini.

I prije poplava, u aprilu, usporio ekonomski rast u BiHKratkoročni indikatori ukazuju da je BiH u prvom tromjesečju 2014. godine ostvarila znatno intenzivniji ekonomski rast u poređenju sa prethodnom godinom, navodi se u makroekonomskoj aalizii Direkcije za ekonomsko planranje BiH za period januar - april 2014. godine.

Rast je bio nošen povećanjem proizvodnje i izvoza s jedne, te domaće tražnje (i uvoza) s druge strane.

Naime, nominalni rast robnog izvoza od 6% je u velikoj mjeri potakao značajno povećanje prerađivačke industrije od 10,6%. Istina, ovo je donekle neutralisano smanjenjem proizvodnje električne energije od 13,3% tako da je industrijska proizvodnja ostvarila znatno niži rast od 4,6%. U isto vrijeme, realno povećanje primanja zaposlenih od 4,1% (kao rezultat rasta broja zaposlenih od 1,4% i realne plate od 2,6%) ukazuje na značajno poboljšanje raspoloživog dohotka građana u 2014. godini.

Važnu ulogu ovdje je odigrala i deflacija od 1,6% kojom je znatno podignut realni rast plata. Kupovnu moć građana je dodatno podstakao i rast (stanja) kredita stanovništvu od 5,4%.

Sve ovo je po svemu sudeći dovelo i do realnog rasta prometa trgovine na malo od približno 2% (deflacija je i ovdje značajno podigla realni rast). Na mogući rast investicija u prvom kvartalu 2014. godine ukazuje povećanje građevinskih radova od 4,3% u odnosu na četvrto tromjesečje 2013. godine. Time su građevinski radovi bili za 16% veći od prvog kvartala prethodne godine.

Ovakav rast domaće tražnje je doveo do povećanja vrijednosti robnog uvoza od 5,5% čime je vanjskotrgovinski deficit roba povećan za 4,7%. Tako je pokrivenost uvoza izvozom (56,7%) ostala približno na nivou prethodne godine. Ovakva kretanja ekonomskog rasta su generalno u skladu sa očekivanjima prije svega obzirom na očekivani napredak situacije u okruženju.

Nažalost, u aprilu 2014. godine je došlo do negativnih kretanja nekoliko značajnih pokazatelja.

To se prije svega odnosi na izvoz, industriju i trgovinu na malo. Smanjenjem industrijske proizvodnje u aprilu u odnosu na mart od 1,3% je prepolovljen godišnji rast iz prvog kvartala na svega 2,4% u prva četiri mjeseca. Ovo je prije svega rezultat slabe proizvodnje električne energije koja je u aprilu bila za 22% niža u odnosu na isti period prethodne godine. Pored toga, padom izvoza od 7,4% u odnosu na isti perod prethdne godine uz blago povećanje uvoza od 3,1% je pogoršan vanjskotrgovinski bilans u aprilu.

Konačno, maloprodaja takođe bilježi realno smanjenje prometa u aprilu u odnosu na mart od 2% (povećanje od 2,9% u odnosu na isti period prethodne godine). Sve ovo, te deflacija u prvom tromjesečju ukazuju na oprez kada su u pitanju očekivanja ekonomskog rasta za naredni period, navodi se u analizi DEP-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik