Inflacija u aprilu 0,5 odsto

Bez autora
May 22 2016

Mjesečna inflacija u aprilu, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena, iznosila je 0,5 odsto, pokazuju podaci Monstata. Potrošačke cijene su u aprilu bile u prosjeku više 0,5 odsto u odnosu na mart, dok su u odnosu na april prošle godine bile u prosjeku niže 0,2 odsto. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena povrća, voća, goriva i maziva za motorna vozila, duvana, mlijeka sira i jaja, usluga smještaja, cipela i ostale obuće. Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama alkoholna pića i duvan 1,8 odsto, prevoz 1,4 odsto, hrana i bezalkoholna pića 0,6 odsto, odjeća i obuća 0,5 odsto, hoteli i restorani 0,3 odsto, zdravlje 0,1 odsto.

Inflacija u aprilu 0,5 odstoMjesečna inflacija u aprilu, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena, iznosila je 0,5 odsto, pokazuju podaci Monstata.

„Potrošačke cijene su u aprilu bile u prosjeku više 0,5 odsto u odnosu na mart, dok su u odnosu na april prošle godine bile u prosjeku niže 0,2 odsto“, navodi se u saopštenju.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena povrća, voća, goriva i maziva za motorna vozila, duvana, mlijeka sira i jaja, usluga smještaja, cipela i ostale obuće.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama alkoholna pića i duvan 1,8 odsto, prevoz 1,4 odsto, hrana i bezalkoholna pića 0,6 odsto, odjeća i obuća 0,5 odsto, hoteli i restorani 0,3 odsto, zdravlje 0,1 odsto.

Pad cijena zabilježen je u grupama ostala dobra i usluge, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana i rekreacija i kultura. Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Pozitivne godišnje stope inflacije u prošlom mjesecu su zabilježene u grupama odjeća i obuća, hoteli i restorani, alkoholna pića i duvan, zdravlje, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana, rekreacija i kultura, komunikacije.

Negativne godišnje stope zabilježene u grupama prevoz, hrana i bezalkoholna pića, ostala dobra i usluge, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik