Inflacija u Crnoj Gori u martu iznosila skoro 10%

Bez autora
Apr 14 2022

Potrošačke cijene u martu ove godine u odnosu na isti mjesec prethodne, u prosjeku su više za 9,7 odsto, objavio je Monstat.

"Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu 2022. godine u odnosu na februar 2022. godine u prosjeku su više za 3,4%", saopštio je Monstat.

Kako navodi Monstat najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama: hljeb i žitarice; gorivo i mazivo za motorna vozila; mlijeko, sir i jaja; meso; čvrsta goriva; odjeća; ulja i masti; prevoz putnika drumom.

"Potrošačke cijene u periodu januar - mart 2022. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 7,4%", naveo je Monstat.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u martu 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast u grupama: Prevoz od osam odsto; Hrana i bezalkoholna pića pet odsto; Odjeća i obuća 3,1 odsto; Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 2,1 odsto; Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 1,8% odsto; Ostala dobra i usluge 1,4%; Zdravlje (0,7%); Rekreacija i kultura (0,5%); Alkoholna pića i duvan (0,3%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Restorani i hoteli (-0,5%).

Kako navodi Monstat cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik