Inflacija u januaru 0,6 odsto

Bez autora
Feb 23 2016

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da su cene proizvoda i usluga u januaru 2016. godine, u odnosu na decembar 2015. godine, u proseku povećane za 0,6 odsto.U saopštenju se navodi da su potrošačke cene u januaru ove godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane za 2,4 odsto, dok prosečan godišnji rast potrošačkih cena u prošloj godini iznosi 1,9 odsto.

Cene proizvoda i usluga u januaru veće za 0,6 odstoRepublički zavod za statistiku saopštio je danas da su cene proizvoda i usluga u januaru 2016. godine, u odnosu na decembar 2015. godine, u proseku povećane za 0,6 odsto.

U saopštenju se navodi da su potrošačke cene u januaru ove godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane za 2,4 odsto, dok prosečan godišnji rast potrošačkih cena u prošloj godini iznosi 1,9 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje u januaru ove godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama hrana i bezalkoholna pića 2,3 odsto, komunikacije 0,3 odsto, alkoholna pića i duvan i obrazovanje za po 0,2 odsto i u grupi stan, voda, električna energija, gas i druga goriva 0,1 odsto.

Pad cena je registrovan u grupama transport – 0,9 odsto, odeća i obuća – 0,8 odsto, rekreacija i kultura – 0,5 odsto, nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana – 0,4 odsto i u grupi restorani i hoteli – 0,2 odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Indeksi potrošačkih cena definišu se kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik