Inflacija u srpnju jedan posto

Bez autora
Aug 16 2010

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u srpnju su u odnosu na lipanj u prosjeku bile niže za 0,4 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na srpanj prošle godine više za 1,0 posto, a u godišnjem prosjeku više su za 1,1 posto. Stopa inflacije na godišnjoj je razini u srpnju tako bila za 0,3 postotna boda viša nego u lipnju kada je iznosila 0,7 posto. Iznad jedan posto stopa inflacije na godišnjoj je razini zadnji put bila u siječnju ove godine (1,1 posto), da bi sljedećih pet mjeseci, odnosno od veljače do lipnja, neprestance bila ispod jedan posto. U godišnjem prosjeku stopa inflacije i u srpnju je, kao i u lipnju, iznosila 1,1 posto. Najveći doprinos sniženju indeksa potrošačkih cijena u srpnju u odnosu na lipanj imale su cijene odjeće i obuće koje su, zbog sezonskih sniženja, bile niže za 8,1 posto. Na pad indeksa na mjesečnoj razini utjecale su i cijene prehrane i bezalkoholnih pića koje su, objašnjavaju statističari, zbog nižih cijena povrća u prosjeku u srpnju u odnosu na lipanj bile niže za 0,2 posto, a niže cijene dizelskog goriva utjecale su i na pad cijena prometa koje na mjesečnoj razini bilježe pad za 0,2 posto.

Inflacija u srpnju jedan postoCijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u srpnju su u odnosu na lipanj u prosjeku bile niže za 0,4 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na srpanj prošle godine više za 1,0 posto, a u godišnjem prosjeku više su za 1,1 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Stopa inflacije na godišnjoj je razini u srpnju tako bila za 0,3 postotna boda viša nego u lipnju kada je iznosila 0,7 posto.

Iznad jedan posto stopa inflacije na godišnjoj je razini zadnji put bila u siječnju ove godine (1,1 posto), da bi sljedećih pet mjeseci, odnosno od veljače do lipnja, neprestance bila ispod jedan posto. U godišnjem prosjeku stopa inflacije i u srpnju je, kao i u lipnju, iznosila 1,1 posto.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, najveći doprinos sniženju indeksa potrošačkih cijena u srpnju u odnosu na lipanj imale su cijene odjeće i obuće koje su, zbog sezonskih sniženja, bile niže za 8,1 posto.

Na pad indeksa na mjesečnoj razini utjecale su i cijene prehrane i bezalkoholnih pića koje su, objašnjavaju statističari, zbog nižih cijena povrća u prosjeku u srpnju u odnosu na lipanj bile niže za 0,2 posto, a niže cijene dizelskog goriva utjecale su i na pad cijena prometa koje na mjesečnoj razini bilježe pad za 0,2 posto.

Istodobno su pak na mjesečnoj razini najviše porasle cijene rekreacije i kulture, a na rast tih cijena za 3 posto ponajviše je utjecao rast cijena paket-aranžmana i ulaznica za nacionalne parkove.

Rast cijena usluga smještaja utjecao je na rast cijena ugostiteljskih usluga koje su u srpnju u odnosu na lipanj u prosjeku bile više za 2,7 posto, a na mjesečnoj su razni porasle i cijene alkoholnih pića i duhana te ostalih dobara i usluga (za 0,2 posto), kao i cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja i cijene obrazovanja, koje su u prosjeku po svakoj skupini više za 0,1 posto.

Cijene pak stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, potom zdravstva i komunikacija u srpnju su u prosjeku ostale na razini cijena iz lipnja. No, cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva na godišnjoj razini bilježe najviši rast, u odnosu na srpanj prošle godine za 7 posto. Posljedica je to ponajprije rasta cijene goriva i energije s obzirom da su cijene zagrijavanja stana porasle za čak 75,9 posto, tekućih goriva za 22,1 posto, a plina za 17,1 posto.

Cijene prometa u srpnju su, u odnosu na isti lanjski mjesec, više za 3,7 posto, a na to su najviše utjecale cijene goriva i maziva za osobna vozila koje su porasle za 10,2 posto. Na godišnjoj su razini porasle i cijene zdravstva (2,5 posto), rekreacije i kulture (3 posto), ugostiteljskih usluga (2,1 posto), ostalih dobara i usluga (1,3 posto) i obrazovanja (1 posto). Istodobno su cijene prehrane i bezalkoholnih pića, koje u strukturi indeksa potrošačkih cijena imaju najveći udio od 31,25 posto, u prosjeku smanjene za 1,0 posto.

Statistika pokazuje da su u srpnju ove u odnosu na srpanj prošle godine najviše pale cijene ulja i masti, za 11,7 posto, cijene mesa niže su za 6,2 posto, dok su cijene voća porasle za 7,8 posto, a cijene povrća u ovogodišnjem su srpnju u prosjeku bile za 13,2 posto više nego u istom lanjskom mjesecu.

Pad cijena na godišnjoj se razini bilježi i kod cijena odjeće i obuće (6 posto), pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje (0,7), komunikacija (0,6) te cijene alkoholnih pića i duhana (0,4).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik