Inflacija veća nego lani

Bez autora
May 05 2011

Inflacija u Crnoj Gori je u prvom kvartalu u odnosu na isti period prošle godine porasla na 3,7 odsto, usljed krize na Bliskom istoku i skoku cijena nafte i naftnih derivata. To je veća inflacija nego u istom periodu prošle godine, a posljedica je krize na Bliskom istoku, odnosno rasta cijena nafte i naftnih derivata, što se na Crnu Goru kao mali otvoreni sistem značajno odražava. Analizu ostvarivanja ekonomske politike za prvi kvartal, koju je danas usvojila Vlada, pokazala je da je kreditna aktivnost banaka i likvidnost realnog sektora i dalje na nezadovoljavajućem nivou. U spoljnotrgovinskoj razmjeni, zabilježen je rast uvoza hrane i pad izvoza prehrambenih proizvoda. Istovremeno je proizvodnja prehrambenih proizvoda u prerađivačkoj industriji pala 22 odsto. Stopa nezaposlenosti blago je porasla na 12,4 odsto, usljed strukturnih disbalansa, dok je zaduženost države iznosila 40,4 odsto projektovanog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Inflacija veća nego laniInflacija u Crnoj Gori je u prvom kvartalu u odnosu na isti period prošle godine porasla na 3,7 odsto, usljed krize na Bliskom istoku i skoku cijena nafte i naftnih derivata, saopštila je pomoćnik ministra finansija, Tijana Stanković.

»To je veća inflacija nego u istom periodu prošle godine, a posljedica je krize na Bliskom istoku, odnosno rasta cijena nafte i naftnih derivata, što se na Crnu Goru kao mali otvoreni sistem značajno odražava«, kazala je Stanković nakon sjednice Vlade. Analizu ostvarivanja ekonomske politike za prvi kvartal, koju je danas usvojila Vlada, pokazala je da je kreditna aktivnost banaka i likvidnost realnog sektora i dalje na nezadovoljavajućem nivou.

»U spoljnotrgovinskoj razmjeni, zabilježen je rast uvoza hrane i pad izvoza prehrambenih proizvoda. Istovremeno je proizvodnja prehrambenih proizvoda u prerađivačkoj industriji pala 22 odsto«, saopštila je Stanković.

Ona je dodala da je stopa nezaposlenosti blago porasla na 12,4 odsto, usljed strukturnih disbalansa, dok je zaduženost države iznosila 40,4 odsto projektovanog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Analiza je, pored pozitivnih, pokazala da postoje i signali na koje će Vlada u narednom periodu obratiti pažnju, kroz kreiranje mjera ekonomske politike, saopštila je Stanković.Ona je ocijenila da su nastavak blagog ekonomskog rasta, pozitivna očekivanja sticanjem statusa kandidata za članstvo u EU i negativna po pitanju rasta inflacije obilježila ekonomiju Crne Gore u prvom kvartalu. Pozitivni signali su se, između ostalog, odnosili na stabilne javne finansije, uljed nastavka konzistentne politike kontrole rashoda, koji su bili osam odsto manji od planiranih.

»Kredibilitet Crne Gore još jednom je potvrđen emisijom euroobveznica i interesovanjem investitora, a nastavljene su i intenzivne aktivnosti u kreiranju atraktivnog ambijenta za investicije i poslovanje«, rekla je Stanković.

Ona je dodala i da se pozitivni signali sa finansijskog tržišta ogledaju kroz rast štednje na godišnjem nivou, koji iznosio 13 odsto, kao i održavenje likvidnosti i stabilnosti bankarskog sektora.

U realnom sektoru zabilježen je nastavak rast prerađivačke industrije od 20 odsto, što je posljedica pozitivnih rezultata u sektoru drvoprerade, osnovnih metala i hemijskih proizvoda. Izvoz je u prvom kvartalu, prema riječima Stanković, porastao 100 odsto, podstaknut izvozom obojenih metala, gvožđa i čelika. »Signali sa svjetskog tržišta pokazuju da je oporavak globalne ekonomije u toku, ali da je usporen usljed rasta cijena energenata, što će u krajnjem rezultirati većom inflacijom i stopom nezaposlenosti«, navela je Stanković.Ona je kazala i da je rast BDP-a u Crnoj Gori u prošloj godini bio iznad projektovanih 0,5 odsto i iznosio je 1,1 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik