Intenzivnija saradnja BiH i Rusije

Bez autora
May 27 2014

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović i ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko istakli su da će privredna saradnja dvije zemlje biti intenzivirana i nastavljena nakon nedavne posjete predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Rusiji. Radmanović je zahvalio ruskom ambasadoru na izrazima saučešća i podrške rukovodstva Ruske Federacije stanovništvu BiH, zbog velikih šteta i tragičnih posljedica koje su izazvale poplave u BiH. On je zahvalio Rusiji i na pomoći koju je ova zemlja uputila područjima u BiH zahvaćenim poplavama. Bocan-Harčenko je istakao da je ovo urgentna pomoć, te da će se o dugoročnim oblicima pomoći razgovarati tek nakon što se utvrde stvarne razmjere šteta i potrebe građana. Teme razgovora na sastanku u Sarajevu bile su odnosi dvije zemlje, aktuelna politička situacija u BiH, kao i stanje u regionu i međunarodnim odnosima, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Intenzivnija saradnja BiH i RusijeČlan Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović i ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko istakli su da će privredna saradnja dvije zemlje biti intenzivirana i nastavljena nakon nedavne posjete predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Rusiji.

Radmanović je zahvalio ruskom ambasadoru na izrazima saučešća i podrške rukovodstva Ruske Federacije stanovništvu BiH, zbog velikih šteta i tragičnih posljedica koje su izazvale poplave u BiH.

On je zahvalio Rusiji i na pomoći koju je ova zemlja uputila područjima u BiH zahvaćenim poplavama.

Bocan-Harčenko je istakao da je ovo urgentna pomoć, te da će se o dugoročnim oblicima pomoći razgovarati tek nakon što se utvrde stvarne razmjere šteta i potrebe građana.

Teme razgovora na sastanku u Sarajevu bile su odnosi dvije zemlje, aktuelna politička situacija u BiH, kao i stanje u regionu i međunarodnim odnosima, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Razmijenjene su informacije i mišljenja o novonastaloj situaciji u BiH, izazvanoj velikim poplavama koje su zahvatile BiH i region.

Na sastanku je razgovarano i o ekonomskoj saradnji, s posebnim osvrtom na nastavak daljih aktivnosti i saradnje na izgradnji projekta "Južni tok".

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o kominikeu sa nedavnog zasjedanja Savjeta za provođenje mira.

Zajedno u saniranje štete

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović i ambasadora Srbije u BiH Stanimir Vukićević istakli su danas u Sarajevu da dvije zemlje ostaju zajedno u nastojanjima da šteta od poplava što prije bude sanirana i da se odgovarajućim projektima traži pomoć od međunarodne zajednice, prije svega od EU.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da su sagovornici razmijenili informacije i mišljenja o situaciji u poplavljenim područjima u BiH i Srbiji, izazvanoj pogoršanjem klimatskih uslova, koja je pogodila cijeli region, i zajednički konstatovali veliku solidarnost rukovodstava i građana dvije zemlje, koja je došla do izražaja u ovako vanrednoj situaciji.

Zajednički je ocijenjeno da je nedavna prva posjeta premijera Srbije Aleksandra Vučića BiH bila veoma uspješna i ostavila pozitivan odjek u političkom životu i javnosti obje zemlje.

Posjeta je otvorila vrata za saradnju Srbije sa cijelom BiH, pored postojećih intenzivnih specijalnih odnosa i paralelnih veza između Republike Srpske i Srbije.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja i o aktuelnim političkim dešavanjima u regionu, izborima za Evropski parlament, procesu evropskih integracija i pojedinim međunarodnim temama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik