Investicije će ove godine rasti za 0,5 posto, a iduće za još 2,4 posto

Bez autora
Jun 24 2015

Najnovije prognoze Ekonomskog instituta Zagreb upućuju na stagnaciju gospodarstva u 2015. i 2016. godini. U odnosu na posljednju prognozu iz ožujka, procjena rasta BDP-a za 2015. revidirana je za 0,2 postotna boda naviše i sada iznosi 0,4 posto, dok je procjena rasta BDP-a za 2016. također nešto povoljnija nego ranije i iznosi 0,9 posto. Osnovni razlog promjene prognoza nalazi se u reviziji BDP-a za 2013. i 2014. godinu, prema kojoj su investicije i uvoz promijenili trend iz padajućeg u rastući, a i izvoz rastao brže od ranije procjene. Naša prethodna prognoza pada investicija od -1,5 posto u 2015. značajno je promijenjena te sada predviđamo rast investicija od 0,5 posto, ponajviše zbog ubrzanog povećanja uvoza kapitalne opreme te pozitivnih naznaka u sektoru građevine. Iduće godine moguć je daljnji oporavak investicija, rast od 2,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, uz uvjet oporavka investicija u privatnom sektoru, ostvarivanja nekih od najavljenih investicijskih projekata te poboljšane apsorpcije fondova EU-a, stoji u prognozi Ekonomskog instituta.

Investicije će ove godine rasti za 0,5 posto, a iduće za još 2,4 postoNajnovije prognoze Ekonomskog instituta Zagreb upućuju na stagnaciju gospodarstva u 2015. i 2016. godini. U odnosu na posljednju prognozu iz ožujka, procjena rasta BDP-a za 2015. revidirana je za 0,2 postotna boda naviše i sada iznosi 0,4 posto, dok je procjena rasta BDP-a za 2016. također nešto povoljnija nego ranije i iznosi 0,9 posto.

Osnovni razlog promjene prognoza nalazi se u reviziji BDP-a za 2013. i 2014. godinu, prema kojoj su investicije i uvoz promijenili trend iz padajućeg u rastući, a i izvoz rastao brže od ranije procjene.

– Naša  prethodna prognoza pada investicija od -1,5 posto u 2015. značajno je promijenjena te sada predviđamo rast investicija od 0,5 posto, ponajviše zbog ubrzanog povećanja uvoza kapitalne opreme te pozitivnih naznaka u sektoru građevine. Iduće godine moguć je daljnji oporavak investicija, rast od 2,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, uz uvjet oporavka investicija u privatnom sektoru, ostvarivanja nekih od najavljenih investicijskih projekata te poboljšane apsorpcije fondova EU-a – stoji u prognozi Ekonomskog instituta.

U 2016. očekuje se nastavak rasta osobne potrošnje, od i dalje skromnih 0,3 posto.

Zbog nadolazećih parlamentarnih izbora, u 2015. očekuje se pad državne potrošnje manji od planiranog, na razini od -0,3 posto, dok u prvoj godini mandata nove Vlade očekujemo konsolidaciju javnih financija i daljnji pad državne potrošnje od -1,4 posto. Neto izvoz i dalje će pozitivno doprinositi rastu, ali nešto slabije nego prethodnih godina, jer će uvoz ubrzati rast u 2016. godini zbog nešto snažnijeg oporavka domaće potražnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik