Ispred većine susjeda, daleko od prosjeka EU

Bez autora
Jun 22 2010

Crna Gora je najbogatija među zemljama regiona koje zvanično nijesu kandidati za članstvo u Evropskoj uniji. Lista država, koja obuhvata članice EU, kandidate, potencijalne kandidate, te Norvešku i Švajcarsku, formirana je na osnovu upoređivanja bruto unutrašnjeg proizvoda po glavi stanovnika za 2009. godinu i kupovnu moć građana. Uz indeks od 43 procenta, Crna Gora nalazi se ispred Srbije (37), Bosne i Hercegovine (30) i Albanije (27). Pored toga, standard u našoj zemlji, prema podacima Eurostata, veći je u odnosu na Makedoniju (35) koja je kandidat za članstvo, ali i Bugarsku (41) koja je posljednja na listi članica Evropske unije. Indeks Crne Gore približan je rumunskom (45) i turskom (46), no daleko je od prosjeka u Evropskoj uniji (100). Prva zemlja na spisku članica EU je Luksemburg (268), a zatim slijede Irska (131), Holandija (130) i Austrija (124). Trocifren indeks, odnosno standard veći od evropskog prosjeka, dobilo je još devet članica – Švedska, Danska, Velika Britanija, Njemačka, Belgija, Finska, Francuska, Španija i Italija.

Ispred većine susjeda, daleko od prosjeka EUCrna Gora je najbogatija među zemljama regiona koje zvanično nijesu kandidati za članstvo u Evropskoj uniji, pokazalo je juče objavljeno istraživanje evropske agencije za statistiku Eurostat.

Lista država, koja obuhvata članice EU, kandidate, potencijalne kandidate, te Norvešku i Švajcarsku, formirana je na osnovu upoređivanja bruto unutrašnjeg proizvoda po glavi stanovnika za 2009. godinu i kupovnu moć građana.

Uz indeks od 43 procenta, Crna Gora nalazi se ispred Srbije (37), Bosne i Hercegovine (30) i Albanije (27). Pored toga, standard u našoj zemlji, prema podacima Eurostata, veći je u odnosu na Makedoniju (35) koja je kandidat za članstvo, ali i Bugarsku (41) koja je posljednja na listi članica Evropske unije. Indeks Crne Gore približan je rumunskom (45) i turskom (46), no daleko je od prosjeka u Evropskoj uniji (100).

Prva zemlja na spisku članica EU je Luksemburg (268), a zatim slijede Irska (131), Holandija (130) i Austrija (124). Trocifren indeks, odnosno standard veći od evropskog prosjeka, dobilo je još devet članica – Švedska, Danska, Velika Britanija, Njemačka, Belgija, Finska, Francuska, Španija i Italija.

Ostatak liste čine države koje su članstvo u EU stekle nakon posljednja dva proširenja, te Portugal i dužničkom krizom pogođena Grčka. U toj grupaciji prednjači Kipar (98), ispred Grčke (95), Slovenije (86), Češke (80) i Malte (78). Najniži bruto domaći proizvod po glavi stanovnika prema kupovnoj moći u Evropskoj uniji imaju Litvanija (53), Letonija (49), Rumunija i Bugarska.

Island, koji je na samitu EU proteklog petka dobio zeleno svijetlo za početak pristupnih pregovora, ima indeks od 120 odsto. Nakon Slovenije, najbogatija zemlja regiona je Hrvatska (64).

Juče objavljeni dokument Eurostata pokazuje da je jaz u bogatstvu između članica EU i dalje jako izražen, posebno kada se uporede podaci vezani za 15 država koje su status člana stekle u prošlom vijeku i preostalih 12 – koje se u Evropskoj uniji nalaze od 2004, odnosno 2007. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik