Ista stopa poreza, ali će ga plaćati više poduzeća

Bez autora
Feb 07 2016

Novi Zakon o porezu na dobit sljedeći tjedan naći će se na Domu naroda Parlamenta FBiH. Ukoliko dobije zeleno svjetlo, Federaciji BiH donijet će veće prihode. Stari zakon u prosjeku je donosio između 140 i 160 milijuna KM javnih prihoda FBiH, s izuzetkom 2010. kada je zabilježeno 180 milijuna KM.Iz Ministarstva financija FBiH očekuju barem za 80 milijuna KM veće prihode nego ranije. Poduzeća će za reprezentaciju kada ugoste poslovne partnere plaćati 30 posto, a za donaciju humanitarnim, kulturnim, znanstvenim i sportskim udruženjima tri posto. Zanimljivo je da tvrtke neće morati platiti porez na donaciju novca političkim strankama.

Ista stopa poreza, ali će ga plaćati više poduzećaNovi Zakon o porezu na dobit sljedeći tjedan naći će se na Domu naroda Parlamenta FBiH. Ukoliko dobije zeleno svjetlo, Federaciji BiH donijet će veće prihode.

Stari zakon u prosjeku je donosio između 140 i 160 milijuna KM javnih prihoda FBiH, s izuzetkom 2010. kada je zabilježeno 180 milijuna KM, javlja Faktor. Iz Ministarstva financija FBiH očekuju barem za 80 milijuna KM veće prihode nego ranije.

Poduzeća će za reprezentaciju kada ugoste poslovne partnere plaćati 30 posto, a za donaciju humanitarnim, kulturnim, znanstvenim i sportskim udruženjima tri posto. Zanimljivo je da tvrtke neće morati platiti porez na donaciju novca političkim strankama.

Kako je za Faktor objasnio pomoćnik federalne ministrice financija za poreze Hajrudin Hadžimehanović, stopa poreza ostaje ista kao i ranije i iznosi 10 posto, što je uz Crnu Goru najniže u regiji.

– U zakonu su predviđeni poticaji za investiranje, zapošljavanje, poticaji za ubrzanu amortizaciju, istraživanje i razvoj. Unesene su prvi put i kaznene odredbe. One se odnose od nepodnošenja prijave poreza, do neiskazivanja podataka. Kazne se kreću od 3.000 do 100.000 KM, naveo je Hadžimehanović.

Stoga se veći obuhvat poreznih obveznika ostvaruje na način da se sada oporezuje dobit i onih tvrtki koje su, prema bivšem zakonu, bile oslobođene plaćanja poreza na dobit jer su izvozile više od 30 posto svojih proizvoda.

Predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar Tomislav Majić rekao je kako je poseban problem novog Zakona o porezu na dobit ukidanje stimulacije za izvoz.

– Bez stimulacija izvoza naša poduzeća neće se moći probiti na svjetskom tržištu. Ova odluka Vlade FBiH neće mnogo promijeniti gospodarsku sliku Federacije BiH jer ipak mnoge naše tvrtke, zbog ogromnih parafiskalnih nameta, ne mogu ostvariti neku dobit, kaže Majić i dodaje kako je zakon pravljen po staroj izreci: “Što ne platiš na mostu, platit ćeš na ćupriji.“

– Imamo dobre stimulativne mjere za mala i srednja poduzeća u oblasti investiranja, koja će im omogućiti širenje. Poslodavac će imati pravo na porezno priznati rashod u visini dvostrukog iznosa bruto plaće novoprimljenim zaposlenima, ako je s njima zaključio ugovor o radu u iznosu od 12 mjeseci i ako novi zaposlenik nije radio za poslodavca u prethodnih pet godina, naveo je Hajrudin Hadžimehanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik