Iz Evropske Unije novih 1,5 milijardi evra

Bez autora
Mar 09 2016

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije i šef Delegacije EU u Srbiji kopredsedavali su danas sastanku zajedničkog EU – Srbija Odbora za praćenje IPA projekata.U saopštenju Kancelarije za evropske integracije navodi se da je ovaj odbor istakao značaj nacionalnih sektorskih politika i strategija kao osnove za sprovođenje EU projekata i programa, povezujući ih sa planiranjem i realizacijom budžeta. Takođe, pohvaljen je i napredak u pripremi strateški relevantnih projekata, posebno kroz uspostavljanje Jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata za velike investicione projekte.

Iz Evropske Unije novih 1,5 milijardi evraVršilac dužnosti direktora Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije Ksenija Milenković i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport kopredsedavali su danas sastanku zajedničkog EU – Srbija Odbora za praćenje IPA projekata.

U saopštenju Kancelarije za evropske integracije navodi se da je ovaj odbor istakao značaj nacionalnih sektorskih politika i strategija kao osnove za sprovođenje EU projekata i programa, povezujući ih sa planiranjem i realizacijom budžeta.

Takođe, pohvaljen je i napredak u pripremi strateški relevantnih projekata, posebno kroz uspostavljanje Jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata za velike investicione projekte.

Na sastanku je bilo reči i o dva ključna izazova – obezbeđivanju dovoljnih kapaciteta institucija za upravljanje programima i projektima u Srbiji i prevazilaženju "uskih grla" u vezi sa infrastrukturnim projektima u oblasti životne sredine na nivou opština.

Devenport je naglasio važnost preduzimanja odlučnih aktivnosti sa ciljem prevazilaženja ovih izazova, kako bi se obezbedila još bolja upotreba fondova Evropske unije u budućem periodu.

Učesnici sastanka takođe su govorili i o pravovremenoj i efikasnoj pomoći Evropske unije Srbiji u saniranju posledica poplava i prilikom prelaska migranata i izbeglica preko njene teritorije.

IPA je glavni finansijski instrument za pomoć Srbiji pri pristupanju Evropskoj uniji, koja je od 2014. do 2020. godine za našu zemlju opredelila novih 1,5 milijardi evra.

EU je najveći donator u Srbiji i u proteklih 15 godina izdvojila je više od tri milijarde evra pomoći za razvoj zdravstva, energetike, nauke i istraživanja, reformu pravosuđa, kulturu, saobraćaj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik