Izgledi Crne Gore revidirani iz stabilnih u negativne

Bez autora
May 05 2020

Standard & Poor's (S&P) potvrdio je crnogorsku B +/B ocjenu, ali je svoje izglede revidirao na negativne sa stabilnih, jer bi pandemija koronavirusa mogla ekonomiju zemlje koja je zavisna od turizma u ovoj godini dovesti u duboku recesiju.

„Iako pretpostavljamo da će se rast oporaviti u narednoj godini, dugotrajni zastoj u ekonomskim aktivnostima mogao bi nanijeti trajnu štetu proizvodnom kapacitetu Crne Gore, materijalno oslabiti njen fiskalni položaj i negativno uticati na domaći bankarski sektor“, navodi se u saopštenju S&P, prenosi portal Seenews.

Iz konsultantske kuće Fidelity consalting kazali su da je Crna Gora sada samo jednu stepenicu od pada u šestu, najgoru kategoriju kreditnog rejtinga.

S&P je ocjenu za Crnu Goru objavio 1. maja, dok će sledeća publikacija o rejtingu o Crnoj Gori biti objavljena 4. septembra. Iz agencije su naveli da su odstupanja od kalendara propisanog uredbom dozvoljena u ograničenim okolnostima.

„U ovom slučaju, razlog odstupanja je porast rizika od dugotrajnog zastoja u domaćoj ekonomiji zbog direktnih i indirektnih efekata pandemije SARS–КoV–2/Кovid-19 i štetnog uticaja koji može imati na produktivne kapacitete, fiskalni unos prihoda i stabilnost bankarskog sektora“, naveli su iz agencije.

Prema njihovim riječima, izgledi su negativni, jer vide rizike da zastoj u crnogorskom turističkom sektoru i široj privredi, ukoliko postane dugotrajan, može da naruši ionako slabu fiskalnu poziciju zemlje, smanji njen potencijal rasta i/ili negativno utiče na bankarski sektor, na primjer, zbog pogoršanja kvaliteta imovine.

„Mogli bismo da snizimo rejting Crne Gore u narednih 12 mjeseci ako ekonomski ispad pandemije Covida-19 postane ozbiljniji nego što trenutno očekujemo, što će dovesti do erozije fiskalnih performansi ili rezultirati značajnim pogoršanjem kvaliteta aktive ili povećanim ograničenjima likvidnosti u crnogorskom bankarskom sektoru“, naveli su iz agencije.

Oni su kazali da bi mogli revidirati izglede na stabilne ako se ekonomski i fiskalni izgledi Crne Gore stabilizuju, vraćajući njenu putanju fiskalnog duga na silazni put. Iz S&P su dodali i da dugotrajan oporavak od Covida-19 rizikuje da naruši ionako slabu fiskalnu poziciju Crne Gore.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik