Izvoz iz Hrvatske u Sloveniju veći za četvrtinu

Bez autora
Feb 17 2016

Bruto dug Slovenije prema inozemstvu porastao je u prošloj godini na 44,7 milijarde eura, dok je neto dug smanjen za 2,5 milijarde i iznosio ukupno 32,7 milijardi eura, prema podatku koji je u svojoj najnovijoj publikaciji "Ekonomski odnosi s inozemstvom" objavila slovenska središnja banka. Na povećanje zaduženosti državnog sektora djelovalo je lanjsko zaduženje od 1,4 milijarde eura, uzeto radi zaštite dijela starog duga s visokim valutnim rizikom te povećanje državnog vlasničkog udjela u nekim poduzećima. Slovenski izvoz lani se povećao za 4,5 posto, a uvoz za samo 2,9 posto, čime je i suficit u robnoj razmjeni znatno povećan. Iznosio je 1,6 milijardi eura, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 107,2 posto.

Izvoz iz Hrvatske u Sloveniju veći za četvrtinuBruto dug Slovenije prema inozemstvu porastao je u prošloj godini na 44,7 milijarde eura, dok je neto dug smanjen za 2,5 milijarde i iznosio ukupno 32,7 milijardi eura, prema podatku koji je u svojoj najnovijoj publikaciji "Ekonomski odnosi s inozemstvom" objavila slovenska središnja banka.

Na povećanje zaduženosti državnog sektora djelovalo je lanjsko zaduženje od 1,4 milijarde eura, uzeto radi zaštite dijela starog duga s visokim valutnim rizikom te povećanje državnog vlasničkog udjela u nekim poduzećima.

Slovenski izvoz lani se povećao za 4,5 posto, a uvoz za samo 2,9 posto, čime je i suficit u robnoj razmjeni znatno povećan. Iznosio je 1,6 milijardi eura, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 107,2 posto.

Izvoz Slovenije u prostor EU-a u ukupnoj strukturi izvoza iznosi 77 posto. Najveći porast izvoza lani je zabilježen sa Slovačkom (11,7 posto), zatim Poljskom (8,8 posto) i Njemačkom (7,1 posto).

Najveći porast uvoza bio je iz Hrvatske (24,4 posto) i SAD-a (23,7 posto). Zbog sankcija EU-a prema Rusiji i recipročnih ruskih mjera lani je najviše trpila slovenska razmjena s Ruskom Federacijom.

Robni izvoz u Rusiju smanjio se za 20,6 posto i iznosio 798 milijuna euura, dok je uvoz iz Rusije pao za 43,8 posto, na 225 milijuna eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik