Izvozno-kreditna agencija BiH pred gašenjem

Bez autora
Jun 05 2016

Parlament BiH formirao je komisiju koja će istražiti dug Izvozno-kreditne agencije od 90 miliona eura. IGA se nalazi pred gašenjem, a od početka godine nije izdala ni jednu garancija bh. izvoznim kompanijama. Komisija je formirana da istraži evntualne nepravilnosti prilikom davanja garancija, kaže Šemsudin Mehmedović, član Istražne komisije Parlamentarne skupštine BiH. Izvozno-kreditna agencija oformljena je kapitalom Svjetske banke da bi stimulisala izvoz, ali sada jedva preživljava.

Izvozno-kreditna agencija BiH pred gašenjemParlament BiH formirao je komisiju koja će istražiti dug Izvozno-kreditne agencije (IGA) od 90 miliona eura, izvijestila je Al Jazeera.

IGA se nalazi pred gašenjem, a od početka godine nije izdala ni jednu garancija bh. izvoznim kompanijama.

- Komisija je formirana da istraži evntualne nepravilnosti prilikom davanja garancija, kaže Šemsudin Mehmedović, član Istražne komisije Parlamentarne skupštine BiH.

Izvozno-kreditna agencija oformljena je kapitalom Svjketske banke da bi stimulisala izvoz, ali sada jedva preživljava.

U finansijskoj dubiozi je od 2013., prije svega zbog garancije od 80 miliona eura koje je izdala Fabrici cijevi Unis iz Dervente

Kada je ta firma zapala u krizu i prestala da izmiruje obaveze, svi kreditori odjednom su od IGA-e zatražili naplatu.

- Računi su nam blokirani i imamo problem sa sudskim sporovima koji se vode protiv IGA-e zbog izdatih garancija prema UNIS-u, pojašnjava Lamija Kozarić-Rahman, generalna direktorica IGA-e.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik