Jadransko-jonski put prioritet saradnje

Bez autora
Feb 23 2016

Ključni prioritet buduće saradnje Crne Gore i Evropske banke za obnovu i razvoj biće putna infrastruktura i, u okviru nje, Jadransko-jonski koridor, kazao je, u razgovoru sa direktorom EBRD premijer Crne Gore. Sagovornici su zajednički konstatovali da je veoma važno to što će vodeća finansijska institucija u ovom projektu biti EBRD. Ključni prioritet buduće saradnje, rekao je premijer, biće putna infrastruktura i, u okviru nje, Jadransko-jonski saobraćajni koridor. Njegovom izgradnjom poboljšaće se saobraćajna dostupnost Crne Gore, ali i ostalih zemalja regiona. Zajednički je konstatovano da je veoma važno to što će vodeća finansijska institucija u ovom projektu biti EBRD.

Jadransko-jonski put prioritet saradnjeKljučni prioritet buduće saradnje Crne Gore i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) biće putna infrastruktura i, u okviru nje, Jadransko-jonski koridor, kazao je, u razgovoru sa direktorom EBRD Sumom Čakrabartijem, premijer Milo Đukanović.

Sagovornici su zajednički konstatovali da je veoma važno to što će vodeća finansijska institucija u ovom projektu biti EBRD.

Kako je saopšteno iz Vlade, Đukanović je zahvalio Čakrabartiju na organizaciji londonskog Samita, ocjenjujući ga veoma uspješnim, kao i dosadašnju saradnju Crne Gore i EBRD.

"Ključni prioritet buduće saradnje, rekao je premijer, biće putna infrastruktura i, u okviru nje, Jadransko-jonski saobraćajni koridor. Njegovom izgradnjom poboljšaće se saobraćajna dostupnost Crne Gore, ali i ostalih zemalja regiona. Zajednički je konstatovano da je veoma važno to što će vodeća finansijska institucija u ovom projektu biti EBRD", navodi se u saopštenju.

Čakrabarti je partnerstvo sa Crnom Gorom ocijenio uzornim i u tom kontekstu podsjetio da je Evropska banka za obnovu i razvoj samo u 2015. godini u Crnoj Gori investirala u 13 projekata vrijednih oko 100 miliona eura. U sklopu pripreme nove Strategije EBRD-a za Crnu Goru, kao prioritetne oblasti istaknute su energetika i dalja modernizacija kapaciteta u oblasti vazdušnog saobraćaja.

Đukanović se, na Investicionom samitu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu, sastao i sa generalnim direktorom Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristijanom Danijelsonom.

Zajednički je izraženo zadovoljstvo sadržajem diskusija i rezultatima Samita, uz ocjenu da on odražava duh Berlinskog procesa koji je suštinski važan za evropsku integraciju Regiona. U tom kontekstu posebno je bilo riječi o adekvatnim mjerama koje su neophodne da bi ovaj proces bio do kraja djelotvoran.

Đukanović i Danijelson su posebnu pažnju posvetili obavezama koje su pred Crnom Gorom u pregovaračkom procesu sa EU.

Đukanović je, kako se navodi u saopštenju, istakao da će Vlada istrajati na otklanjanju svih prepreka na tom putu, u tijesnoj saradnji s Briselom, dok je Danijelson izrazio očekivanje da će Crna Gora pokazati mjerljive rezultate na osnovu kojih će biti evidentiran napredak u pregovorima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik