Javna preduzeća ostaju bez državne pomoći

Bez autora
Feb 22 2016

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić razgovarao je danas sa predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda o aktivnostima na okončanju procesa privatizacije, reformi javnih preduzeća i unapređenju sistema i procesa stečaja u Srbiji. On je istakao da su trenutno u fokusu 10 strateških preduzeća, kojima 31. maja ističe zaštita od poverilaca, i naglasio da u slučaju ovih preduzeća produžetka rokova neće biti. Kao najveći problem u ovoj grupi preduzeća, ministar je izdvojio RTB "Bor" i JP PEU "Resavica", i dodao da je Vlada Srbije odlučna da pronađe optimalna rešenja. Problem ovih preduzeća nije samo ekonomski, već i socijalni i politički, naveo je on i dodao da se zato rade temeljne analize i sagledavaju svi aspekti i moguća rešenja. Videćemo koje će se mogućnosti pokazati kao najbolje za državu, preduzeća i radnike, ali ono što je sigurno, država više neće finansijski pomagati ova preduzeća, rekao je.

Vlada odlučna da pronađe optimalna rešenja za javna preduzećaMinistar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić razgovarao je danas sa predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda o aktivnostima na okončanju procesa privatizacije, reformi javnih preduzeća i unapređenju sistema i procesa stečaja u Srbiji.

Sertić je istakao da su trenutno u fokusu 10 strateških preduzeća, kojima 31. maja ističe zaštita od poverilaca, i naglasio da u slučaju ovih preduzeća produžetka rokova neće biti.

Kao najveći problem u ovoj grupi preduzeća, ministar je izdvojio RTB "Bor" i JP PEU "Resavica", i dodao da je Vlada Srbije odlučna da pronađe optimalna rešenja.

Problem ovih preduzeća nije samo ekonomski, već i socijalni i politički, naveo je on i dodao da se zato rade temeljne analize i sagledavaju svi aspekti i moguća rešenja.

Videćemo koje će se mogućnosti pokazati kao najbolje za državu, preduzeća i radnike, ali ono što je sigurno, država više neće finansijski pomagati ova preduzeća, rekao je Sertić.

On je ukazao na to da se, u saradnji sa Svetskom bankom, intenzivno radi na unapređenju sistema i institucija za sprovođenje stečaja kako bi ovi procesi bili efikasniji i u službi ozdravljenja privrede.

Govoreći o javnim preduzećima, ministar je rekao da je danas u Skupštini Srbije počela rasprava o Predlogu zakona o javnim preduzećima, kojim se omogućava bolji sistem kontrole, personalizuje odgovornost i omogućava profesionalizacija menadžmenta. Ovaj zakon je osnov za temeljnu i potpunu reformu ovih preduzeća, ukazao je Sertić.

On je u Skupštini naglasio da su gubici javnih preduzeća u prošloj godini iznosili 40 milijardi dinara, i naglasio da je plan da se oni u ovoj godini smanje na približno 35 milijardi dinara. Obrazlažući pred poslanicima Predlog zakona o javnim preduzećima, istakao da su gubici tih preduzeća veliki, i napomenuo da je na njihove dugove i garancije išlo 2,2 odsto BDP-a u 2014. godini.

On je izneo podatak da su gubici javnih preduzeća u 2013. godini bili veći od 55 milijardi dinara, u 2014. godini približno 40 milijardi, a da je tek u 2015. godini po prvi put država počela da vodi centralizovan način upravljanja i kontrole javnih preduzeća.

Ministar je naveo da je cilj predloženog zakona da se obezbedi da javna preduzeća, kojih je 37 na republičkom i 691 na lokalnom nivou, mogu dugoročno da posluju.

Najveći deo problema, kako je dodao, uočen je u preduzećima na lokalnom nivou, gde je bilo mnogo loših primera koji su se na kraju završavali negativno po fiskalne parametre u Republici. On je podsetio i na strateške odluke – da se socijalna politika ne može voditi preko javnih preduzeća, da ona moraju biti održiva, profitabilna ili da posluju na nuli, kao i da imaju profesionalni menadžment.

Direktori ubuduće neće moći da obavljaju partijske funkcije, već će morati da imaju visoke profesionalne parametre, naglasio je Sertić i dodao da je zakonom predviđeno da direktor ne može da ima zamenika, da će biti ukinuti izvršni odbori, kao i da je jasno definisano da se svi lokalni funkcioneri biraju na isti način kao i na republičkom nivou.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik