Javne nabavke - privatna korist

Bez autora
May 16 2010

Privrednici tvrde da su javne nabavke "crna mrlja" srpske privrede i izvor mita i korupcije. Država preko Uprave za javne nabavke kontroliše regularnost tendera, ali tek onda kada neko od učesnika prijavi nameštaljku. Svi koji učestvuju u kontroli javnih nabavki tvrde da nemaju dovoljno zaposlenih kako bi sprečili mahinacije. Firma M-Prointeks iz Mladenovca, četiri puta je konkurisala za radove u Termoeletrani "Kostolac". Vlasnik te firme Dušan Korunoski tvrdi da su jedina domaća firma koja proizvodi bentoteks, vrstu hidroizolacije, koja je potrebna "Kostolcu" za novo pepelište. Iako je njihov proizvod najkvalitetniji i po ceni najpovoljniji, posao je dodeljen optičarskoj kući iz Beograda, koja tu opremu uvozi. Tvrdi da je konkurencija znala uslove tendera i pre nego što je raspisan. U Termoelektrani "Kostolac" je rečeno da je direktor na putu, i da niko ne može da odgovori na optužbe. Uprava za javne nabavke kontroliše sporni tender. Termoelektrana je dala rok tri dana, da im dostavi dodatna dokumenta.

Javne nabavke - privatna koristJavne nabavke su "crna mrlja" srpske privrede i izvor mita i korupcije, tvrde privrednici.

Država preko Uprave za javne nabavke kontroliše regularnost tendera, ali uglavnom samo onda kada neko od učesnika prijavi nameštaljku.

Privrednici tvrde da su javne nabavke "crna mrlja" srpske privrede i izvor mita i korupcije. Država preko Uprave za javne nabavke kontroliše regularnost tendera, ali tek onda kada neko od učesnika prijavi nameštaljku. Svi koji učestvuju u kontroli javnih nabavki tvrde da nemaju dovoljno zaposlenih kako bi sprečili mahinacije.

Firma M-Prointeks iz Mladenovca, četiri puta je konkurisala za radove u Termoeletrani "Kostolac". Vlasnik te firme Dušan Korunoski tvrdi da su jedina domaća firma koja proizvodi bentoteks, vrstu hidroizolacije, koja je potrebna "Kostolcu" za novo pepelište.

Iako je, kaže Korunoski, njihov proizvod najkvalitetniji i po ceni najpovoljniji, posao je dodeljen optičarskoj kući iz Beograda, koja tu opremu uvozi. Tvrdi da je konkurencija znala uslove tendera i pre nego što je raspisan.

"Piše jasno za pepelište "Ćirikovac" tačno onoliko kamiona koliko je potrebno, tačno one nosivosti koja je zapisana, tačno onoliko dizalica koliko je potrebno, sa nosivošću koja je propisana, a tender je objavljen dva dana nakon toga", rekao je vlasnik M-Prointeks-a.

U Termoelektrani "Kostolac" je rečeno da je direktor na putu, i da niko ne može da odgovori na optužbe. Uprava za javne nabavke kontroliše sporni tender. Za RTS kažu, da je Termoelektrana dala rok tri dana, da im dostavi dodatna dokumenta.

Da li je sve regularno u postupku javnih nabavki odlučuje pored Uprave i Komisija za zaštitu prava. Prvi kontrolori, međutim, moraju biti oni koji učestvuju na tenderima

Javne nabavke preduzetnici u šali zovu "unapred dogovoreni poslovi". U zbilji, svrstavaju ih među prvih pet problema domaće privrede, ali o njima nerado javno govore. Uniji poslodavaca su se prošle godine zbog javnih nabavki obratile svega 132 firme.

"Šezdeset od 132 vlasnika i direktora firmi su pokazali da im je nuđeno da izvrše naduvavanje cena od 12 do 55 odsto i da taj procenat ugrađene cene ide ljudima koji učestvuju u sređivanju tendera", rekao je Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije.

"Institucije se ne drže ni procedura ni pravila, niti ih nadziru. Inertnost institucija, odsustvo volje da se reši, ogromni lični interesi u kojima postoji prećutno pravilo - ne diraj me ne diram te", rekao je Milan Knežević iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća.

U Uniji još navode da od ukupne vrednosti javnih nabavki nestane 18 odsto novca. Tako je samo prošle godine gotovo milijarda evra završila u džepovima pojedinaca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik