Jednokratna ulaganja dugoročno mogu smanjiti siromaštvo

M.D.
Jan 17 2022

Istraživači sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu otkrili su da je jednokratni ekonomski „podsticaj“ ljudima koji žive u siromaštvu zapravo dovoljan da im se život poboljša čak i 10 godina kasnije.

Studija je zasnovana na programu za ljude koji žive u ekstremnom siromaštvu u Zapadnom Bengalu u Indiji. Ovaj program je startovao 2007. godine i obuhvata 266 domaćinstava kojima je ponuđeno da biraju da li će dobiti životinje za svoje farme ili zalihe, odnosno opremu za druge vrste malih biztnisa. Više od 80% domaćinstava izabralo je životinje.

Takođe, domaćinstvima je isplaćivan dodatak od oko 7,60 dolara nedeljno tokom 30-40 nedelja, te sui m pružani zdravstveni, životni i poslovni saveti tokom nedeljnih poseta mentora u periodu od 18 meseci.

Istraživači su ispitivali efekte programa, najpre 18 meseci nakon njegovog početka, zatim nakon tri godine, sedam I deset godina.

Ekonomsko blagostanje domaćinstava merilo se po tome koliko su potrošili na robu i usluge, prihodima domaćinstva, prehrambenoj sigurnosti i zdravlju. Rezultati su zatim upoređeni sa sličnim domaćinstvima koja su odlučila da ne učestvuju u programu.

Nakon deset godina, domaćinstva koja su učestvovala u program su sa prosečnih 1,35 dolara dnevno po osobi prešla na prosečno 3,53 dolara dnevno po osobi. Domaćinstva koja nisu učestvovala u programu prešla su samo od 1,35 dolara do 2,90 dolara po osobi.

Prihodi domaćinstava učesnika takođe su porasli sa 170 dolara mesečno nakon 18 meseci na 680 dolara mesečno nakon 10 godina. Domaćinstva koja nisu učestvovala su takođe zabeležila porast, ali samo sa 144 dolara nakon 18 meseci na 497 dolara u 10. godini.

Autori studije su primetili da su u početku domaćinstva koja su učestvovala zarađivala više samo time što su imali više domaćih životinja. Međutim, ta ista domaćinstva su tada bila u mogućnosti da nađu nove i različite izvore prihoda tokom vremena.

Domaćinstva koja su učestvovala imala su i manju nesigurnost što se tiče hrane, ali i bolje zdravlje.

„Čini se da su socijalne beneficije u velikoj meri veće od troškova“, rekao je koautor studije Abhijit Banerjee. Istraživači su utvrdili da je program koštao oko 2.200 dolara po domaćinstvu - ali je rezultirao sa oko 8.200 dolara beneficija za svako domaćinstvo nakon 10 godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik