Još sedam strateških preduzeća čeka kupca

Bez autora
Jul 12 2020

U portfelju privatizacije ostalo je ukupno sedam preduzeća od strateškog značaja, navodi se u godišnjem izveštaju o radu Vlade Srbije za 2019. godinu, prenosi Nova ekonomija.

Rok od zaštite od prinudne naplate i prinudnih izvršenja za ova preduzeća istekao je 28. maja 2016. godine, ali je i tokom 2019. godine nastavljeno sa sprovođenjem aktivnosti u cilju iznalaženja načina za njihov opstanak i očuvanje radnih mesta u ovim preduzećima, navodi se u delu izveštaja o radu Ministarstva privrede.

Od strateških preduzeća, njih šest je sprovodilo aktivnosti na izradi unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) ili je sprovodilo aktivnosti u skladu sa usvojenim UPPR-om (HIP – Petrohemija a.d. Pančevo, Holding Kablovi a.d. Jagodina, Ikarbus a.d. Beograd, Politika a.d. Beograd, HK PK Yumco a.d. Vranje, Trayal a.d. Kruševac), dok je preduzeće JP PEU Resavica radilo na izradi plana reorganizacije i finansijske konsolidacije.

Preduzeće FAP Korporacija a.d. Priboj, je Uredbom Vlade Republike Srbije od 30. decembra 2019. godine, svrstano u članove Grupacije Odbrambene industrije, te više nije u grupi subjekata privatizacije od strateškog značaja, zbog čega je obustavljen postupak privatizacije navedenog preduzeća.

Prošle godine, prodato je pet preduzeća za ukupno 13,6 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik